СДС не жели да учествује у одбрани интереса Српске

14.04.2016 Актуелно

„То су доказали јуче на конференцији за новинаре када су по ко зна који пут манифестовали пуну спремност да учествују у покушајима понижавања Српске и њених институција“, рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је предсједник СДС-а Младен Босић 29. новембра прошле године, са осталим предсједницима политичких странака, потписао обавезујућу изјаву у којој је наведено да ће, уколико у року од 120 дана не буде усвојен нови закон о Уставном суду БиХ, политичке странке из Српске размотрити да ли ће учествовати у раду институција БиХ, саопштено је из СНСД-а.

„У изјави је наведено и да ће Народна скупштина Републике Српске донијети одлуку о расписивању референдума на којем ће народ одлучити да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике“, додао је Петровић.

Он тврди да је Босић јуче директно рекао да ништа од наведеног СДС не планира урадити. „Због тога га позивам да јавности у Српској одговори – да ли је разлог за непристајање да учествује у одбрани Српске његова плата од осам хиљада КМ и да ли је страх од губитка такве плате и фотеље битнија од очувања аутономије Републике и интереса свих њених грађана“, упитао је Петровић.

Он је упитао Босића и шта је значио његов потпис на заједничкој изјави политичких лидера из Српске и како да му у будућности било ко било шта вјерује, када је у стању погазити дату ријеч и стављени потпис на документ од суштинског значаја за будућност Републике Српске.

„Да ли га је бар мало срамота када референдум о Дану Републике Српске доводи у везу са предстојећим локалним изборима и да ли за њега постоји било шта што је изнад његових сопствених и искључивих ускостраначких интереса“, упитао је Петровић.

С обзиром на то, каже Петровић, да константно говори о угрожености грађана Републике Српске, али и да је један од лидера власти у заједничким институцијама БиХ, шта је урадио да на било који начин побољша живот грађана Српске?

„Да ли су он и његови коалициони партнери учинили ишта за грађане Српске, осим што су на њихов рачун примали баснословне плате и путовали по свијету без икаквих остварених резултата? Да ли уопште схватају да блокирањем да се Републици Српској уплати дио новца од дуга који Русија има према БиХ, раде директно против свих грађана Српске“, упитао је Петровић.

Он пита да ли Босић и његови коалициони партнери уопште схватају да блокирањем да се Српској уплати дио новца који јој припада од прихода од добити при Централној банци БиХ, а пристајањем да се од тог новца оснује нова и неуставна агенција на нивоу БиХ, раде директно против свих грађана Српске?

„Да ли су он и његови коалициони партнери спремни блокирати сваки напредак Републике Српске и бољитак за њене грађане, само како би покушали излијечити своје фрустрације изазване чињеницом да десет година нису у стању побиједити на изборима“, додао је Петровић.

Он је поновио да би СДС и остале опозиционе странке из Српске у заједничким институцијама БиХ требало да дјелују у корист Републике Српске, а не на начин да злоупотребом тих институција чине све да је ослабе, подебљају своје џепове и ојачају БиХ, наводи се у саопштењу.

„Уколико то не схвате и не почну дјеловати у корист Републике Српске, СНСД и грађани Српске ће бити принуђени да их третирају у складу са њиховим понашањем – као апсолутне издајнике“, закључио је Петровић.

Архива