Резолуција о БиХ заснована на злонамјерним третирањем процеса у Српској

16.04.2016 Актуелно

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је то још један доказ да они који су у име Европског парламента дошли у БиХ да сагледају ситуацију – то нису урадили објективно, већ навијачки и да је сам извјестилац у ту резолуцију унио низ нетачних и лажних података, доводећи Европски парламент у заблуду.

„Али, ми смо на то научили и видјели безброј пута, тако да ни сада нема ништа ново у томе свему. То само показује на који начин ти људи покушавају да одреде шта треба Република Српска да ради. Одредбе те резолуције су дио стереотипа. Немогуће је да неко ко долази из европске демократије тврди да би референдум могао да буде насилан и да руши државу. То није тачно“, истакао је предсједник Српске.

Он је констатовао да је извјестиоцу промакло да каже да је насиље које је провео високи представник довело до сажних неспоразума у оквиру БиХ и да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставни основ и да нису дио Дејтонског мировног споразума.

„Извјестилац је пропустио да каже ту истину у Европском парламенту“, нагласио је Додик.

На питање новинара да ли постоји план шта би се могло урадити са Банком Српске, Додик је рекао да план постоји и да предсједник Владе и министар финансија Републике Српске и о томе разговарају о оквиру аранжману са ММФ-ом у Вашингтону који је на неки начин већ конципиран и обухвата активности Владе везано и за саму Банку Српске.

„Мислим да је веома јасно да ће потенцијал Банке у смислу депозита бити сачуван, да неће бити губитака те врсте и да рјешење иде управо за тим да се у наредним годинама обезбиједи да депозити који су затечени буду осигурани, односно враћени онима који су их депоновали. То је основна идеја у вези са Банком Српске и у том погледу се тако воде разгоори. Увјерен сам да ће то бити коначно договорено ових дана у Вашингтону“, рекао је Додик.

Архива