Постигнут договор о новом кредитном аранжману са ММФ

18.04.2016 Актуелно

Предсједавајући Савјета министара БиХ, Денис Звиздић, објаснио је да комплетан аранжман мора бити пропраћен реформама, превасходно транспарентнијом и снажнијом контролом свих банака у БиХ, како би се избјегли проблеми с којима се банкарски сектор суочавао.

„Сада је готово извјесно да ћемо за мјесец, мјесец и по дана већ имати закључено и договорено писмо намјере, али исто тако кренути у нови аранжман са ММФ-ом. Коначни детаљи биће дефинисани током посјете мисије ММФ-а који очекујемо негдје у првој половини мјесеца маја, а након тога по процедури да се одраде остале ствари како би аранжман могао бити закључен и како бисмо могли имати новац на располагању“, рекла је премијерка РС Жељка Цвијановић за нашу Телевизију.

Да су разговори у претходна три дана били продуктивни, потврдили су и у ММФ-у.

„Обје стране су нагласиле своју опредијељеност за постизања договора о амбициозном програму економских реформи који ће чинити основу програма са ММФ-ом. Мисија ММФ-а ће посјетити БиХ у мају како би наставила разговоре о сету фискалних, финаснијских и структуралних реформи“, истакао е Франциско Пароди, резидентни представник ММФ-а у БиХ.

Паралелно су вођени разговори са Свјетском банком и ММФ-ом, каже премијерка Цвијановић. За нови аранжман са Свјетском банком биће потребна буџетска подршка, а биће пожељно да претходно постоји аранжман са ММФ-ом, поручује Цвијановићева.

„Оно што је посебно важно јесте да они очекују као испуњење наше претходне мјере, доношење новог Правилника о лијековима на нивоу БиХ. То је у надлежности Савјета министара, тако да очекујемо у наредном периоду да ће они врло озбиљно приступити овом задатку“, нагласила је Цвијановић.

Премијерка је додала и да је са Свјетском банком разговарано о реализацији већ неких започетих пројеката, као и да се не очекују проблеми у њиховој реализацији.

Архива