НУБ – институција која ради на очувању идентитета српског народа

26.04.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Народна и универзитетска библиотека Републике Српске ради на очувању идентитета српског народа и српског достигнућа на овим просторима.

Додик је рекао да ова културна институција у том погледу остварује своју мисију, која је важна не само сада, већ и у будућности.

„Многи ратови су показали да они који су покушавали да поробе народ, када су дошли у прилику, одмах су хтјели да елиминишу све оно што је било његов идентитет, а то је прије свега књига и култура“, рекао је Додик новинарима након свечане академије поводом обиљежавања 80 година рада и постојања Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Предсједник Српске је подсјетио да је и ова библиотека у неколико наврата губила свој фонд, те изгубила бројне наслове који су спаљени током ратних окршаја.

„Данас смо поносни на чињеницу да овдје има 700.000 наслова, те да је то озбиљно културно, универзитетско и национално богатство“, рекао је Додик.

Додик је поводом кампање „Његујмо српски језик“, чији је покровитељ, рекао да је у времену када се губи димензија језика веома важно очувати његову традицију.

„Српски језик нападнут је са разних страна и мислим да је веома важно вратити се афирмацији језика, јер нам то чини спој са свим оним што чини српски народ на овим просторима“, поручио је Додик.

Он је истакао да језик, као најјача детерминанта националног идентитета, код Срба има веома важну улогу.

„Зато сам и прихватио да будем покровитељ једне овако широке акције и драго ми је да је она већ у почетку остварила видљиве резултате“, рекао је Додик.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић истакла је да културна установа каква је данас заслужује да стоји раме уз раме са европским библиотекама.

„Када бисмо се сјетили бањалучке богословије и читаонице која је настала 1868. године из које се развила библиотека и чије смо фондове преузели, онда бисмо за двије године славили 150 година постојања“, навела је Зечићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је библиотека значајна за очување српског језика и књижевности на овим просторима, те због тога заслужује честитке свих грађана Српске.

Када је ријеч о кампањи „Његујмо српски језик“, Малешевић сматра да је ту кампању требало покренути много раније и да очекује да ће имати позитиван одјек међу грађанима Српске.

Свечаној академији присуствовали су бројни угледни гости из културне, академске и политичке сфере из региона.

На свечаности су уручене повеље и захвалнице истакнутим личностима, које су допринијеле развоју и унапређењу рада библиотеке

Архива