Напади на финансијски сектор усмјерени на развлашћивање Српске

01.04.2016 Актуелно

„Ми имамо способност да се томе супротставимо, али људи морају да разумију да неки из Републике Српске који сједе у органима БиХ злоупотребљавају те органе на штету Српске и да су спремни да се боре против Републике Српске до њеног укидања“, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Предсједник Српске упозорио је да урушавање финансијског система увлачи Републику у кризу, али је поручио да то никако не значи да ће Република Српска нестати.

„Овдје се ради о опширној акцији која у себи окупља жељу Бошњака и политичких центара из Сарајева, нажалост, и једног броја наших /из Српске/ људи, који покушавају да оперу своју прошлост и буду јахачи неке борбе за поштење“, рекао је Додик и додао да је прошлост многих од тих људи мрачна, а неки су повезани и са убиствима.

Оцијенивши да ће доћи вријеме и да ће се показати да је ово било усмјерено на урушавање система Републике Српске, Додик је указао на стварање негативне перцепције свега што се ради у Српској.

Предсједник Републике је подсјетио да се протеклих 10 година тражило укидање Агенције за банкарство Републике Српске и преношење на ниво БиХ.

„Одједном се покушава направити представа и удара се на Агенцију која је свих ових година урадила најбољи посао у региону“, истакао је Додик.

Он је рекао да је потпуно увјерен да није било ни једног разлога за било какво покретање одговорности у Инвестиционо-развојној банци, подсјећајући да је ова банка само у Бијељини пласирала више од 98 милиона КМ за подстицаје привредницима.

Додик је истакао да су дешавања у Бобар банци проузрокована чињеницом да је њен власник умро, па је, због немогућности дјеловања, дошло до видљих проблема.

„Пропадале су банке и у другим земљама, али су владе тих земаља стале иза банака, а ако ми у Републици Српској кренемо да санирамо било коју банку одмах се то прикаже као криминал и лоповлук, што је немогућа атмосфера“, каже Додик.

Потребна већа подршка домаћим инвеститорима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бијељини да су Српској потребни страни инвеститори, али да је неопходно пружити што снажнију подршку домаћим инвестиорима.

„Република Српска као држава нема своју емисиону банку, не управља монетарном политиком ни границама и то знатно онемогућава могућности наших економских мјера, али задивљен сам да и у овако тешким условима имамо знатан број привредника који одржавају производњу, запошљавају људе и то треба да се цијени“, рекао је Додик новинарима након састанка са активом привредника из Бијељине који је одржан у Етно-селу „Станишићи“.

Предсједник Српске поручио је да они који запошљавају људе морају да буду цијењени у друштву, а не да буду предмет сталних указивања на лоше и оспоравања успјеха.

„Сваки успјешан привредник који запошљава грађане Републике Српске је ресурс, богатство Српске и не смијемо под плаштом потребе за привлачење страних инвестиција занемарити домаће ивеститоре који су социјално одговорни према друштву и заједници“, истакао је Додик.

Он је након разговора са стотињак привредника из бијељинске регије издвојио примјер власника дрвне индустрије који запошљава 250 радника и извози 95 одсто производње, а могао би да запосли још сто радника уз мале подстицаје, указујући да сви у друштву треба то и да омогуће.

„Сви треба да се окупимо и да заједно трасирамо пут који може допринијети повећању производње и повјерења“, поручио је Додик.

Предсједник Републике подсјетио је да је Српска у прошлој години имала економски раст који се одржава и у овој години.

„Тај раст није огроман да направи видљиву и драматичну разлику на боље, али је веома важан као порука да Република Српска нема негативне трендове у економији, него се задржавамо на позитивном расту и вјерујем да ће у овој години тај раст бити око 2,5 одсто“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, економска ситуација није добра ни у многим јаким економијама у свијету за које се мислило да су недодирљиве са становишта ефикасности и успјеха, а данас се суочавају са потребом значајних интервенција државе.

„Разговори попут данашњег сусрета са активом привредника из Бијељине покушај су да се у Републици Српској направе системска рјешења која ће помоћи реалном сектору привреде“, каже Додик.

Архива