Коначна одлука о Банци Српске на Агенцији за банкарство

26.04.2016 Актуелно

Цвијановићева је данас у Сарајеву рекла новинарима да је, у складу са законом, коначна одлука о Банци Српске на Агенцији за банкарство која може да донесе и одлуку о њеној ликвидацији.

„Ми смо као Влада ишли другом линијом рачунајући да би требало да буде извршена реорганизација банке. Сматрамо да би било добро да се Банка Српске претвори у нову финансијску организацију“, изјавила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада дала облик и суштину једној таквој новој финансијској организацији, сматрајући да би на тај начин апсолутно били заштићени сви клијенти те банке на адекватан начин.

„Влада је водила разговоре са Међународним монетарним фондом /ММФ/ о Банци Српске јер је била више за то да се изврши реорганизација банке. Ми смо прво предложили један план реорганизације, а након тога и други у који смо укључили све сугестије ММФ-а“, навела је Цијановићева.

Она је рекла да се ММФ изјаснио да је за њих у реду и варијанта ликвидације и реорганизације, с тим да су више за ликвидацију.

„Без обзира што су Влада Српске и ММФ постигли споразум, неку врсту договора како треба да изгледа тај модел реорганизације, није у рукама ни Владе и ММФ-а да донесу коначну одлуку о Банци Српске“, објаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, статус Банке Српске је једна од ствари које би требало да буду завршене до закључења преговора са ММФ-ом, без обзира да ли је ријеч о реорганизацији или ликвидацији.

„Банка Српске је питање уопште односа према банкарском сектору. Имамо обавезу доношења нових закона на којима се одавно ради, уважавајући сугестије ММФ-а и других“, навела је Цвијановићева.

Говорећи о 10 милиона КМ „Електропреноса БиХ“ који су били у Банци Српске, Цвијановићева је навела да је управа ове фирме о том питању покренула све законске процедуре.

Архива