Отворен Економски форум Јахорина 2016

20.04.2016 Актуелно

10.40 – Додик: Економија никад не стоји и она дестерминише развој односа међу државама у свијету. Рекао је и да нема успјешне економије без стабилног политичког система. „Ми морамо да отворимо наше тржиште и економију, али смо исувише рано отворили границе и ушли у процес либерализације“, истакао Додик.

10.27 – Рад Форума настављен је панел-дискусијом „Нови међународни економски поредак – утицај економија земаља БРИКС-а“. Дискусија треба да понуди одговоре на питања какав и колики утицај имају земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ на глобалну економију, колики је њихов утицај на економске и политичке промјене кад су у питању инвестиције, банке и финансијска тржишта, те како се глобалне промјене одражавају на земље западног Балкана.

На панелу учествују, између осталих, предсједник Додик и члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

10.15 – Форум отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Циљ Форума је да промовише дијалог, дијалог политичара, пословне заједнице и медија, рекао је Додик.

„Сада већ могу да прогласим да ће ово бити успјешан форум“, рекао је предсједник Додик и додао да Српска покушава да има стални економски раст и поред окружења у којем се налази.

„У Српској смпо направили велике кораке, БДП је удносу на 1998. годину порастао пет пута, док су поплаве начиниле штету у вриједнмосто двије милијарде долара, али смо успјели ипак да остваримо раст“, нагласио је Додик.

10.10 – Поздравни говор Саше Грабоваца извршном директору Удружења економиста Републике Српске. Он је захвалио предсједнику Српске и свама онима који су препознали значај одржавања оваквог форума. Осврнуо се и на економске проблеме у свијету, јаз између богатих и сиромашних, флуктуацију цијена нафте на свјетској берзи …

До сада најзначајнији скуп одржава се под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика. Организују га Удружење економиста Српске „Свот“ и бањалучка Привредна комора.

9.00 – Уочи почетка Форума, члан његовог Организационог одбора Александар Љубоја је рекао да је позитивно изненађен великим интересовањем, с обзиром на то да ће окупити између 300 и 400 учесника.

Више стотина домаћих учесника и учесника из региона, Европе, Русије, Кине и САД, на панел дискусијама, формалним и неформалним сусретима требало би да донесе препоруке за унапређење економије у Српској.

На јахоринском економском форуму биће до 400 учесника, 45 панелиста економиста и банкара свјетског гласа.

Отварању у 10.00 часова присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Представници Владе Републике Српске на панел дискусијама говориће о развоју енергетике,индустрије,туризма.

Архива