Договорена сарадња Српске и Санкт Петербурга

16.04.2016 Актуелно

„Тај споразум требало би да обухвати све могуће елементе сарадње, прије свега привредну, у области културе, здравства, образовања, спорта и другим друштвеним дјелатностима. Постоји снажан потенцијал за сарадњу“, истакао је Додик након састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком.

Предсједник Додик је оцијенио да је воља за сарадњу са Српском, коју има Полтавченко, гарант да ће тај споразум бити трајан, јер је он значајно утемељио и добре односе Српске и Руске Федерације.

„Иницирао је и подржао многе наше приједлоге. Разумијевање које имамо је на високом нивоу, обострано између Српске и Русије и није на штету никога трећег. Само додатно разумијемо наше међусобне позиције и на тај начин их и подржавам“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће у октобру у Српској бити одржана међународна конференција о туризму, која је, такође, дио великих активности које води Санкт Петербург.

„Господин Полтавченко нам је понудио да Република Српска на привредном форуму, који се одржава у данима Божића, има своју кућу која би се звала ‘Кућа Републике Српске’, а ријеч је о мјесту на којем би привреда Српске могла презентовати и продати одређену количину робе“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да ту манифестацију дневно посјети више од 500.000 људи, те да је то добра прилика за Српску која покушава да додатно ојача своју позицију у привредном, економском, међународном и другом погледу.

Додик је констатовао да је Републици Српској част да развија сарадњу са Санкт Петербургом, те изразио увјерење да ће та сарадња бити још снажнија и боља.

Он је захвалио руководству Руске Федерације и свима који сарађују са Српском што су учинили све да разумију и на прави начин представе интересе Српске на међународној сцени, прије свега што су разумјели разлоге због којих не смије бити усвојена британска резуолуција о Сребреници и да се у континуитету у Савјету безбједности УН чује глас Српске.

„Имали смо доста лажи изречених од високих представника у БиХ који су подносили извјештаје Савјету безбједности“, рекао је Додик.

Он је поручио да Српска разумије актуелну позицију Русије, која искључиво брани своје државне и националне интересе и на тај начин штити међународну и геостратешку позицију.

„Неправедне су санкције које су наметнуте Русији и дио су политике која треба да сломи снагу Русије. Зато нисмо дио оних који су подржали увођење санкција Русији. Наравно да то Русија не би ни осјетила, и да јесмо, али симболички је веома важно да нисмо били на страни оних који олако посежу за тим да казне оне који само бране своје интересе“, закључио је Додик.

Састанку су присуствовали и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Архива