Додик-Вигемарк: Што прије до рјешења за попис

19.04.2016 Актуелно

Предсједник Додик и амбасадор Вигемарк разговарали су о наставку процеса евопских интеграција Републике Српске и БиХ.

Током састанка било је ријечи о питањима пописа становништва, механизма координације, усвајању стратегија о саобраћају и пољопривреди, као и о адаптацији трговинских споразума.

Предсједник Републике Српске и шеф Делегације Европске уније у БиХ констатовали су да би било потребно доћи до рјешења по овим питањима у што скоријем року.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић, у разговору са шефом делегације Еу у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком, указала је, да једини могући пут за превазилажење постојећег проблема у вези са идентификацијом резидентног становништва, може бити стриктно поштовање одредби Закона о попису ставновништва, домаћинстава и станова у БиХ.

Цвијановићева је информисала Вигемарка о резултатима учешћа делегације Српске на прољећном засједању ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону. Она је захвалила Вигемарку на сарадњи и конкретној подршци за реконструкцију дијела тврђаве Кастел, из средстава ИПА фондова ЕУ.

ВИГЕМАРК: КРАЈЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ОБЈАВЕ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА

Амбасадор ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк сматра да је крајње вријеме да се објаве резултати пописа у БиХ, с обзиром на то да је спроведен прије три године, те позвао укључене у овај процес да ријеше преостале проблеме и попис не злоупотребљавају ради рјешавања националних и других питања.

Вигемарк је, осврћући се на састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, рекао да су имали добар састанак на којем су разговарали о предаји апликације БиХ за чланство у ЕУ којој Додик пружа пуну подршку.

Он је додао да су разговарали и о питањима која се тичу механизма координације, трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању, Реформске агенде и унапређења банкарског сектора.

„Предсједник Додик је рекао да ће урадити све са своје стране да се ова питања ријеше“, рекао је Вигемарк.

Архива