Додик: Успјешан дан за Српску, Форум оправдао очекивања (ВИДЕО)

20.04.2016 Актуелно

„Овдје су присутни људи из скоро цијелог свијета и то је нешто што ме чини радосним“, рекао је Додик и додао да то показује да Република Српска ради са свима и да не постоји сврставање на Исток или Запад.

Предсједник Српске, који је покривитељ Економског форума, истиче да показана способност да се организује скуп на овом нивоу говори о томе да је Форум био прави погодак и да је добро одиграо своју улогу. Он је додао да ће Форум помоћи да се боље разумију домаћи економски трендови.

„Велики број присутних гостију из Кине, Русије, Њемачке, Италије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ и других земаља из региона потврђује једну такву оцјену“, изјавио је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Изразивши задовољство овим скупом, чији је циљ, како каже, разматрање могућности економског раста, предсједник Српске је најавио да ће форум постати традиционалан.

„Свијет је протеклих година суочен са многим проблемима и изазовима, које државе рјешавају на различите начине, а код нас се то недовољно разумије. Циљ овог форума је да се довољно разумију економска кретања“, рекао је Додик.

Говорећи о разговорима које је данас водио са учесницима Форума, Додик је истакао да је са кинеском делегацијом разговарао о могућности инвестирања у Олимпијски центар Јахорина.

Осим са кинеском делегацијом, Додик каже да је о разговарао са представницима многих компанија из Њемачке, Русије и Србије, међу којима су била и „Скијалишта Србије“, која су заинтересована за Јахорину и са којима је разговарао о начинима сарадње.

Додик је нагласио да Република Српска мора да искористи све могућности и конекције како би остварила економску сарадњу и са Истоком и са Западом.

„ЕУ је велики инвеститор и ми не би требали да се одрекнемо неких бенефита које имамо од њих, али исто тако не смијемо да занемаримо велико присуство руске привреде у нафтној индустрији у Српској или кинеске са којом се воде разговори о проширењу мреже ауто-путева и изградањи нових енергетских објеката“, рекао је Додик.

Говорећи о аранжману са Међународним монетарним фондом, Додик је напоменуо да је он пажљиво дизајниран и да омогућава да буџет у наредне три године добије подршку од 100 до 110 милиона КМ и да обезбиједи потпуну ликвидност.

 Видео: Додик: Успјешан дан за Српску, Форум оправдао очекивања

Архива