Додик: Страдање Срба у фашистичкој НДХ прогласити геноцидом

10.04.2016 Актуелно

„Важно је да нађемо снагу, финансијска средства и напоре да додатно објаснимо догађаје и страдања настала у фашизму и фашистичкој гендоцидној држави НДХ“, рекао је Додик новинарима, након што је у Југословенској кинотеци у Београду присуствовао централној манифестацији поводом обиљежавања 75 година од почетка Другог свјетског рата на просторима бивше Југославије.

Он је нагласио да се код Срба не може прихватити покушај карикатура да се Сребреница прогласи геноцидом, без обзира на велику ујдурму и притисак свијета.

„То, наравно, није био геноцид, него велико страдање, велики злочин. За то одговарају људи“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да Срби не крију оне који су починили злочин у Сребреници, али да не могу да прихвате квалификацију као што је геноцид.

Према његовим ријечима, да је свијет био правичан десило би се раније да злочини НДХ буду проглашени геноцидом.

„Када само мало уђете у прочишћавање чињеница тог времена не можете да не кажете да то није био геноцид, али очигледно да то не занима Европу“, рекао је Додик.

Он је навео да су раније постојале иницијативе и да он мисли да их треба ојачати, те да готово нема ниједног озбиљнијег разговора, а да се не инсистира на томе.

Додик је рекао да Срби неоправдано нису потенцирали и на неки чудан начин нису инсистирали на томе да не иритирају друге.

„Мислим да је историјски тренутак тражити да се и то питање актуелизује“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су највећа страдања Срба везана за четрдесете године прошлог вијека, као и на чињеницу да је постојао логор Јасеновац, који је био продукт НДХ и њене фашистичке идеологије, која је ишла за тим да уништи Србе на свим просторима, не само Хрватске, него и БиХ.

Додик је оцијенио да у то вријеме није било друштвене свијести код других народа да штите и бране Србе.

Он је подсјетио да је У НДХ постојао и дјечији логор гдје је, према њиховим подацима, побијено више од 40.000, углавном српске дјеце, што је говорило о намјерама НДХ.

Додик је рекао да је велика југословенска идеја са којом су Срби били занесени била мотивисана тиме да се другим народима обезбиједи слобода, а касније и држава, а да Срби на крају прошлог вијека буду сатанизовани управо од оних којима су дали слободу.

Он је подсјетио на чињеницу да је у партизанима било највише Срба и да је устанак против фашизма у БиХ и Хрватској дигнут у срединама, гдје су сто одсто били Срби, што говори о томе да су Срби једини имали свијест о борби против фашизма и да се против њега побуне, док други народи нису.

Додик је рекао да су ријетки из других народа опјевани у пјесмама и снимљени у филмовима комунистичког режима, требало је да унесу забуну.

Он је истакао да је важно обиљежити данашњи датум, 75 година од НДХ и страдања Срба који је дио континуитета српског страдања, посебно у читавом систему логора од Јасеновца до старе Градишке гдје страдало више од 500.000 Срба.

„Наравно да је потребно праштати, али веома тешко је наћи мир у том опроштају и чињеници да је убијено толико људи, наших сународника, и на тако бруталан начин. Зато је важно да власти Србије и Републике Српске заједно обиљежавају тако важне датуме наше историје који су најчешће датуми страдања“, поручио је Додик

Снимити филм о Јасеновцу

Предсједеник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србија и Српска треба да сниме епохално филмско остварење о страдању Срба у Јасеновцу и поручио да Срби никада не смију да изгубе сјећање на огроман број недужних сународника које су убиле усташе и фашисти.
„Крајње је вријеме да Србија као држава, Република Српска као држава, и цијели српски народ сниме епохално филмско остварење о Јасеновцу“, рекао је Додик у Југословенској кинотеци у Београду у обраћању на централној манифестацији поводом обиљежавања 75 година од почетка Другог свјетског рата на просторима бивше Југославије.

Он је истакао да је то начин да се младима пренесе истина о страховитом страдању српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/ на начин који ће они разумјети, јер се многи од њих неће упустити у читање опсежне литературе.

Додик је рекао да долази са простора, гдје још живи легенда о Јасеновцу, страдању, одласку без повратка и мучењу незабиљеженом у историји, подсјећајући да су у Јасеновцу страдали многи чланови његове породице и чланови породица његових пријатеља и родбине.

Додик је рекао да је НДХ формирана само неколико дана након што је нацистичка Њемачка бомбардовала Београд, чиме је почело огромно страдање Срба на простору Југославије.

„Срби који су у прошлом вијеку жртвовали свој идентитет и слободу градећи и прихватајући југословенску идеју, морали су да схвате да југословенска идеја није била идеја која је могла да афирмише Србе, него је давала државу другим народима којима су Срби у правилу доносили слободу након великих ратова“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да данас као државе постоје Словенија и Хрватска које никаква историја не познаје као организоване државе. „А они данас, у спирали лошег односа према српском националном идентитету и историји, нама говоре како, наводно, треба да будемо сређени и уређени“, навео је Додик.

Он је рекао да су у Другом свјетском рату Срби, борбом за југословенску умјесто српску државу, а након што су уз огромне материјалне и биолошке губитке тек били изашли из Првог свјетског рата, показали да су једини спремни да се боре против фашизма.

Додик је подсјетио да су сви устанци 1941. године у тадашњој БиХ подигнути на српским подручјима, да би касније неки појединци из других народа били опјевани као велики учесници антифашистичке борбе, иако историјски факти говоре да су Срби изнијели антифашистичку борбу у БиХ.

Он је рекао да су Срби као страдалници у Јасеновцу, Јадовну, на Пагу, на београдском Сајмишту и многим другим мјестима, изгубили велики дио свог националног потенцијала.

„Наша вјера нас учи да треба да опростимо, а са опроштајем иде и смирај. Али, до смираја не можео да дођемо јер, кад год одемо у Градину, лелек и јаук у крошњама дрвећа недужних људи, дјеце, жена, свих који су страдали само зато што су Срби, не може да донесе смирај“, нагласио је Додик.

Он је поручио да су и смирај и опроштај потребни, али да Срби не смију да изгубе своје емоције и сјећање на огроман број недужно страдалих.

Додик је рекао да Србе у БиХ данас гурају у земљу која не функционише и позвао на одбрану Републике Српске која једина може да пружи слободу и очување националног идентитета Србима у БиХ.

„Данас кад су сатрли велику Југославију, нама кажу да морамо да живимо у готово идентичним условима само мањим, али драматично промијењеним, политичким, националним и економским околностима. Ми тамо треба да будемо потлачени и понижени. Ништа друго Србима не доноси концепт БиХ. Зато браните Српску“, поручио је Додик.

Он је истакао да Република Српска није само прича о некој идеји или економији него о слободи која је кључна ријеч за српски народ.

„А да би српски народ био слободан мора да се посвети идејама јачања свог националног идентитета, живећи са другима на најбољи начин, не одузимајући им ништа од њихове слободе и идентитета, али бранећи свој положај“, рекао је Додик.

Након Додиковог обраћања, у Кинотеци је у оквиру програма „Време злочина“ приказан филм „Јасеновац“ Богдана Жижића, а потом је говорио предсједник Владе Србије Александар Вучић.

Манифестацији у Кинотеци, осим Додика и Вучића, присуствују и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, чланови Владе, предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, представници Српског националног вијећа на челу са лидером Милорадом Пуповцем, као и преживјели логораши.

Међу учесницима су били и начелник Генералштаба Љубиша Диковић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници вјерских заједница.

Архива