Додик: Састанак није одржан због недоласка свих позваних

15.04.2016 Актуелно

Предсједник Српске је у изјави новинарима у Бањалуци најавио да ће ускоро поново позвати лидере ових партија на разговор, јер је Дан Републике општенародно и државно питање.

Додик вјерује да ће се лидери тих партија одазвати наредном састанку и да ће бити постигнут консензус.

Он је напоменуо да ове седмице истиче 120 дана од тренутка када су српски политички представници рекли да је услов даље активности у заједничким институцијама БиХ усвајање закона о Уставном суду БиХ.

„Процедура по овом питању је била траљава и није одмакла даље од комисија у парламенту БиХ, с намјером да је блокирају Бошњаци“, додао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је, осим закона о Уставном суду БиХ, гдје је требало елиминисати странце из процеса одлучивања, требало размотрити и одлуку о расписивању референдума на коме би се грађани изјаснили да ли су за то да 9. јануар остане Дан Републике.

„Сва та питања је требало данас да размотримо. Нисам улазио у разлоге њиховог недоласка, а видљиво је било да представници неких политичких партија нису били спремни да пошаљу лидере него замјенике, што не говори о озбиљности“, оцијенио је Додик.

Он истиче да Српској требају лидери који би се договарали о наредним корацима.

„Уставни суд БиХ је донио дискриминишућу одлуку о укидању Дана Републике, што је изазвало незадовољство наших грађана. Нико нема право да игнорише ову тему и зато сам увјерен да ћемо успјети у наредном времену одржати састанак“, закључио је Додик.

Представници Савеза за промјене одустали су од учешћа на састанку који је данас организовао предсједник Српске са представницима политичких странака како би се разговарало о реализацији става из заједничке изјаве да се изађе на референдум о 9. јануару као Дану Републике.

Они су свој недолазак образложили „увредама које је на рачун Савеза изнио Додик синоћ у програму РТРС“.

Састанку су се одазвали предсједник Народне скупштине Републике Српске и потпредсједник ДНС-а Недељко Чубриловић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић и потпредсједник СП-а Слободан Протић.

Састанак је сазван на иницијативу предсједника Додика, поводом договора о даљем предузимању мјера у вези са ставовима из изјаве потписане 29. новембра 2015. године.

Званичници из Републике Српске сагласили су у заједничкој изјави потписаној 29. новембра прошле године да Народна скупштина донесе одлуку и распише реФерендум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

„Република Српска наставиће да слави Дан Републике 9. јануар у складу са Законом о празницима Српске, који у себи не садржи елементе дискриминације, не угрожава национални и вјерски идентитет и равноправност ни једног од три конститутивна народа, и у потпуности одговара универзалним вриједностима и европским тековинама“, наводи се у заједничком изјави.

Изјаву су потписали Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, предсједавајући Дома народа у парламенту БиХ Огњен Тадић, те лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић и НДП-а Драган Чавић.

Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, како се наводи, неприхватљив је политички акт чији је циљ негација легалитета и легитимитета Српске и уставноправног поретка БиХ установљеног Дејтонским споразумом и као таква се не може примијенити и тражи се поништавање те одлуке.

Додик: Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ чека консензус

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ на дневном реду и да чека консензус свих у Републици Српској.
„Оног тренутка када се тај консензус обезбиједи, референдум ће бити одржан“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да тог консензуса сада, нажалост, нема, те да се на крају може видјети ко је за референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, а ко није.

„У циљу грађења односа који треба да доведу до референдума, ја ћу и даље имати увјерење да ћемо једног дана одржати тај референдум јер је он од суштинске важности за нашу позицију везано за првосудни систем“, истакао је предсједник Српске.

На питање новинара да ли је вријеме да се престане са обрачуном политичара и новинара, Додик је рекао да би било уљудно омогућити новинарима да раде свој посао и да у том погледу нема никаквог притиска без обзира што понекад може да дјелује да се изгубила објективност и да нема професионалности.

„Нико нема право да напада било кога за оно што ради. Мислим да такве активности нису дио доприноса укупном јавном утиску о слободама овдје“, истакао је Додик.

Он је рекао да ће увијек апсолутно задржати своје право да каже свој став о нечему што можда јесте новинарски извјештај и што јесте новинарска вијест.

„Мислим да треба сачувати дигнитет и одредити мјеру која је пристојна и која омогућава да људи раде свој посао“, каже Додик.

Коментаришући наводе представника Савеза за промјене да нису дошли на данашњи састанак у Палату Републике, јер их је предсједник Републике вријеђао гостујући у програму РТРС-а, Додик је рекао да не зна да их је било чим повриједио, већ је дао изјаву прије неколико дана која је синоћ емитована у прилогу који се односио на одржавање данашњег састанка.

„Не знам шта је за њих увредљиво у свему томе. Мислим да то није разлог, већ је у питању неки други. То може да буде смо неуспјешни изговор“, истакао је предсједник Додик.

Говорећи о могућем састанку коалиционих партнера у вези са договором о заједничким кандидатима за предстојеће локалне изборе, Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да је тај састанак помјерен због данашњег састанка.

„Он ће бити одржан наредних дана. У суштини то нису имена, већ је ријеч о утврђивању општина/градова у којима ће која партија имати свог кандидата за начелника/градоначелника које треба бити усаглашено од свих“, закључио је Додик.

Архива