Додик са амбасадорима: Постићи кредибилан напредак за чланство БиХ у ЕУ

20.04.2016 Актуелно

једна од главних тема данашњег састанка био је механизам координације, а Додик и амбасадори су се сагласили да преговори већ предуго трају и да је потребно постићи коначни споразум у најскоријем року, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Додик је нагласио да Република Српска никада није представљала сметњу постизању коначног договора и да су институције Српске још 2013. године усвојиле рјешење, али да је у претходном периоду неко други намјерно закомпликовао ово питање. Предсједник Српске истакао је да охрабрује чињеница да се у преговорима дошло надомак коначног рјешења.

Амбасадори су нагласили да је постизање коначног и брзог договора неопходно како би се створили услови за развој сарадње између релевантних ентитетских и министарстава у Савјету министара БиХ, у процесу развијања стратегија БиХ за транспорт, енергију, заштиту животне средине и пољопривреде, а које су, како кажу, потребне за омогућавање приступа ЕУ фондовима за економски развој.

Закључено је да транспортна стратегија мора бити завршена и усвојена у Савјету министара БиХ, прије конференције у Паризу, која ће бити одржана 4. јула, уз уважавање и поштовање стратегија ентитета.

„Република Српска мора бити видљив дио стратегије“, рекао је Додик.

Разговарано је и о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, а предсједник Српске изразио је пуну подршку за налажење коначног рјешења, и то у периоду прије преговора БиХ са ЕУ, који ће бити одржани наредне седмице у Бриселу.

Архива