Додик: Нова болница у Источном Сарајеву требало би да буде изграђена у рекордном року

28.04.2016 Актуелно

Додик је подсјетио на досадашња вишемилионска улагања Владе Српске на Сокоцу, међу којима је и изградња нове спортске дворане, као и на константна укупна улагања на подручју Источног Сарајева.

„На подручју Источног Сарајева до сада је инвестирано више од 100 милиона КМ, поготово у доњем дијелу подручју града, међу којима је и изградња тунела и школа“, истакао је предсједник Српске.

Наводећи да је чињеница да недостаје нових радних мјеста и да је незапосленост проблем, Додик је истакао да Влада жели и ради на убрзаном економском развоју и да се тренутно граде нови производни погони у Дубици, Српцу, Кнежеву и Невесињу.

„Наша економија није имала велике резултате, али је, ипак, домаћи производ у порасту за готово 100 одсто од стварања Српске. Термоелектрана Станари је готова и Република Српска има обезбјеђену трајну енергетску стабилност и најјефтинију струју у региону“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, штета од 2,1 милијарде КМ коју је Српска претрпјела у катастрофалним поплавама, је у великом дијелу санирана изградњом мостова и осталих објеката.

„Плате и пензије су приоритет актуелне власти Српске, проблем јесу сада подстицаји јер су укупне обавезе Републике Српске у порасту, као што је наплата ратне штете и измирење дуговања“, рекао је Додик.

Додик је истакао да сарадња власти Српске са властима Србије није била никада боља, а да је и континуирана успјешна сарадња са Русијом која даје значајне инвестиције.

„Република Српска је један од најважнијијих фактора антитерористичке коалиције у региону, а полиција Српске је, такође, најјача у региону“, истакао је Додик наводећи да се планира увођење резервног састава полиције.

Додик је навео да на подручју Српске има утицај 111 организација које се могу довести у везу са дјеловањем радикалног ислама.

„У БиХ има 5.000 организованих људи који су потенцијална опасност од којих је у Сирији било 500, а 150 их се вратило у Сирију“, навео је Додик говорећи о унатрашњој пријетњи тероризма.

Додик је истакао да ће се власти Српске супроставити јачању органа на нивоу БиХ који су усмјерени против Републике Српске и који је слабе, а у чему имају учешће и странке Савеза за промјене које партиципирају у власти на нивоу БиХ.

Предсједник Српске је напоменуо да политика актуелних власти Српске није политика уласка у НАТО, наводећи да о том крупном питању треба да се опредијели народ на референдуму.

Архива