Разговори сa ММФ-ом с циљем стабилизације буџета

16.04.2016 Актуелно

„Све чинимо да обезбиједимо довољно средстава да буџет буде ликвидан и, као што знате, ту је и дио клириншког дуга. Водимо и разговор са Владом Србије да одржимо ликвидност, а мислим да и разговори са ММФ-ом треба да дугорочно стабилизују притисак на сам буџет и да ми нећемо имати никакав проблем“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је „све остало дио опозиционе ујдурме да би се створила представа о томе како у Републици Српској нешто не функционише“.

„У Републици Српској функционише систем, функционише буџет, функционише Влада и ми немамо ту проблема“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Одговарајући на питања новинара, он је рекао да нико не спасава буџет и да се буџет остварује.

„Буџет је утврдио одређене приоритете и ти приоритети се остварују. Као што знате, остварује се исплата пензија, плата и материјалних трошкова. Има одређених кашњења на одређеним ставкама, али нема потребе да се буџет спасава“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да ове године Српска има повећане приходе на ставкама пореза, што говори о томе да Република Српска јача своју пореску и фискалну сувереност.

„У сваком случају, ради се о једном термину који је концентрисао много веће обавезе, које су мировале претходних година и дошле су сада на обавезу Републике Српске. Ту су дугови до 1992. године који су у овом тренутку највећи за исплату, а ту је и много ствари које смо морали да прихватимо одраније, што није задужење ове владе , као што су стара девизна штедња, ратна штета и много чега другога што у овој и сљедећој години сви имају највеће апсолутне износе за поврат. И то доводи до нове нестабилности“, рекао је Додик.

Говорећи о исплати субвенција пољопривредницима, он је навео да су се одједном створили притисци да, ако се не добију подстицаји, одмах пада сва производња.

Додик је нагласио да су „озбиљни пољопривредници већ своје посијали“, а држава ће извршити своје обавезе у тренутку када буде обезбиједила финансијска средства.

„Наравно да ја разумијем шта је пољопривредна производња, потичем из сеоске породице, мој отац је сељак, пољопривредник. Ја савршено добро знам шта је прољеће у пољопривреди. Ја знам да мој отац свих година у бившој Југославији није добио ни динара подстицаја, а никада се није жалио на позицију државе. Не вјерујем да ниједан опозиционар живи од тих подстицаја“, рекао је Додик.

Архива