У скупштини Српске јединствено о референдуму о 9. јануару

09.04.2016 Актуелно

Додик је рекао да су неусвајањем закона о Уставном суду БиХ испуњени сви политички услови ранијег договора да се обезбиједи референдум, те да нема ниједног уставног суда који би могао реаговати на референдумско и народно изјашњавање о томе, а и да не очекује реаговање међународне заједнице.

„Договорили смо се да се, уколико не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ, иде на референдум са питањем ‘Да ли подржавате да 9. јануар буде Дан Републике Српске?’. Нема ниједног разлога да било ко сада повлачи сагласност јер се кључна ствар коју смо тражили, а то је закон о Уставном суду БиХ, није десила“, навео је Додик.

Коментаришући изјаву судије Уставног суда БиХ Мирсада Ћемана да ће, уколико Република Српска не буде поштивала одлуку овог суда о Дану Републике, ово питање разматрати Тужилаштво БиХ, Додик је оцијенио да Уставни суд БиХ промовише политичко и правно насиље, као и праксу која не постоји нигдје у свијету, те да је волонтеристички орган који је доносио одлуке према вољи међународне заједнице, а сада покушава да преузме улогу једне негативне праксе – високог представника.

„Очигледно је да је то спрега. Кроз ту изјаву се види да је намјера да се тако та тема одржава на дневном реду. Уставни суд БиХ одавно је изгубио кредибилитет правне институције. Он је више политички суд, него што је правни. Тврдња тог судије говори да је, имајући у виду чињеницу да ни Суд ни Тужилаштво БиХ немају уставну основу, а да се Уставни суд БиХ позива на њихов рад, говори да се овдје све назор покушава направити, да је БиХ земља чудеса и да нема ни п од правне државе, ни у од уставног права. То није ништа изненађујуће“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то што Уставни суд БиХ, који одлучује гласовима странаца, намеће политичку и уставну вољу другима, без уставног основа, говори да народ Републике Српске мора изаћи на референдум и одбацити такву праксу.

Додик је навео да и ова одлука Уставног суда БиХ која задире у суштинска, фундаментална питања саме Републике Српске, говори да странци покушавају креирати односе на овом подручју.

Он је рекао да је одговор Републике Српске раније био веома јасан и подразумијевао је јединствон свих главних политичких фактора, и власти и опозиције, који су се договорили о неколико важних тема, а једна од њих је и закон о Уставном суду БиХ који бојкотују Бошњаци, у настојању да обезбиједе своју доминацију онако како су чинили и до сада са три стране судије.

Додик је указао да чињеница да у Уставном суду БиХ има тројица страних судија која у правилу чине већину и одређују већину говори о томе да БиХ није ни суверена ни међународни фактор ни субјективитет и да њоме управљају странци.

„Све ово говори да БиХ није земља споразума и договора, изражених политичких воља и суверенитета народа, већ је међународни експеримент који покушава да се наметне, прије свега Србима и Хрватима. Све ово говори да у БиХ нема ни повјерења, нити уважавања, и наставак рада страних судија у Уставном суду БиХ најбоље говори о намјерама Бошњака на простору БиХ, њиховој жељи за правном и политичком доминацијом и жељи да подреде остала два народа“, указао је Додик.

Он је рекао да БиХ не може да оствари унутрашњи консензус, и даље је земља неспоразума и недоговора, њоме управљају странци. „Ако странци овдје утврђују најважнија питања уставног уређења онда се зна да ова земља нема никакве шансе у будућности нити је имала у прошлости“, рекао је Додик.

Додик је истакао да окупљање око 9. јануара и колико то значи Србима најбоље илуструје овогодишња прослава када је народ плебисцитарно стао иза тог датума, те нагласио да је то потребно и формално верификовати на референдуму, обезбиједити и политичку и народну снагу тој одлуци.

„О одлуци о референдуму о Дану Републике гласаће Народна скупштина Републике Српске. На бази референдума треба у парламенту Српске донијети закон о 9. јануару и утврдити тај датум као неспоран“, каже Додик.

Он очекује да ће представници Републике Српске у заједничким институцијама схватити колико је то важно и да ће тражити да закон о Уставном суду БиХ приоритетно буде стављен на дневни ред, на који не може бити стављено ниједно друго питање док се ово не заврши.

Додик је рекао да, с обзиром на то да је Младен Босић предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и од њега очекује да подржи стављање наведеног закона на дневни ред.

Он је навео да ће се одмах појавити и теме у вези са раније расписаним референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ, који није одбачен, али је кључни разлог због којег је он на стенд-бају то што није постигнут политички консензус у Републици Српској.

„Жеља је да се о овом питању окупе и власт и опозиција, а не да се референдум сведе на политичка препуцавања. Очигледно је да нису створене околности потребне за одржавање тог референдума. Услови за одржавање референдума биће створени када буде успостављен консензус о питању Суда и Тужилаштва БиХ, као што је о питању Дана Републике“, нагласио је Додик.

Архива