Додик: Потребно је да сви будемо заједно, јер 9. јануар то тражи од нас (ВИДЕО)

14.04.2016 Актуелно

„Потребно је да сви будемо заједно, јер 9. јануар то тражи од нас. Не можемо се сепаратно понашати“, рекао је Додик.
Предсједник Српске је за РТРС изјавио да су се и власт и опозиција хвалили тим састанком који је заједно одржан 29. новембра прошле године.
„Он је зиста био потребан и мени је драго што сам могао да будем дио тога. Не видим разлог зашто они који су учествовали тада, не би поново дошли да видимо како ћемо са оним што смо сами закључили јер смо сви били дио те заједничке изјаве, заједничког договора“, рекао је Додик.
Додик је подсјетио да тај састанак одржан на његов позив и у просторијама предсједника Републике и да је задужен да води рачуна о закључцима који су тамо потписани.
Он је навео да ове седмице истиче рок од 120 дана и да је неопходно да се састану.
„Заказаћу састанак, а ако га буду избјегавали, ја ћу га опет заказати“, рекао је предсједник Српске и поручио да је потребно наставити консултације.

Потребно је да сви будемо заједно, јер 9. јануар то тражи од нас (ВИДЕО)

Он је навео да има намјеру да састанак закаже у периоду од сутра до уторка, зависно од могућности свих учесника да се одазову у том периоду.
„У изјави стоји та потреба, и готово одлука, а потребно је само да усагласимо референдумско питање. Мислим да не смета никоме да оно гласи – Да ли сте за то да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике Српске, и да с тим питањем изађемо у наредним мјесецима пред грађане да кажу свој став“, рекао је Додик.
Додик је додао да се у вези са референдумом о раду Суда и Тужилаштва БиХ чека консензус.
„Када будемо имали општи консензус у Републици Српској да то одржимо, ми ћемо да одржимо. Сада га немамо, једни хоће, једни неће“, рекао је предсједник Српске.
Он је нагласио да то питање сада, на кратко, може бити остављено на страну и да се пажња усмјери на Дан Републике.
„Већ у јуну, као што је Уставни суд и тражио, мораће да се има одговор на то питање, а мислим да је референдум најбољи могући одговор“, закључио је Додик.
Уставни суд БиХ утврдио је 26. новембра прошле године да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.
На састанку званичника из Српске 29. новембра договорено је да се у наредном периоду, на основу одлуке Народне скупштине Српске, организује референдум који би се односио на питање да ли народ у Републици Српкој подржава овакву одлуку Уставног суда и да ли подржава да 9. јануар остане празник Српске.
Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Иницијативи предсједника Српске тада су се одазвали потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић

Архива