Додик: Безочни атак на институције Српске

04.04.2016 Актуелно

„Прича о акцији Лавина трајала је дан и очигледно је да не престаје у овом случају политичка мотивација, што није допринос борби против криминала и корупције“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци и напоменуо да мора постојати почињено кривично дјело да би некоме била одузета имовина.

Он сматра да је циљ атака на Агенцију за банкарство Републике Српске њено урушавање да би овај сектор био пренесен на ниво БиХ.

„То се неће догодити, без обзира на срамне акције Агенције за истраге и заштиту БиХ под утицајем СДС-а. Они монтирају процесе у Републици Српској, иако ништа до сада нису урадили, осим приче“, рекао је Додик.

Он је поновио да је Бобар банка пропала, јер је њен власник Гаврило Бобар преминуо.

„Због тога је било нестабилности које су довеле до ликвидације ове банке. Одређене незаконитости које су се у њој дешавале требало би процесуирати, али овим не би требало да се бави ниједан министар, него надлежне институције“, каже Додик.

Он је подсјетио да је полиција Републике Српске сачинила извјештај о пословању Бобар банке и доставила га надлежним правосудним институцијама.

„Након тога је, због укупне праксе која овдје постоји и предсједника СДС-а Младена Босића, све пренесено на ниво БиХ. Нико не крије криминал и њиме би требало да се баве судије и тужиоци, али је овдје евидентна злоупотреба политичког утицаја на рад правосуђа, што се неће толерисати“, поручио је Додик.

У акцији „Лавина“ ухапшено је десет особа због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за 123 милиона КМ, међу којима су директор Агенције за банкарство Српске Славица Ињац и директор Инвестиционо-развојне банке Снежана Вујнић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Бањалуци да акција „Лавина“ нема других намјера осим обрачуна са корупцијом, те најавио могућност наставка ове и сличних акција.

Војислав Шешељ може доћи у Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ слободан грађанин и да може доћи у Српску.
„Сви који су слободни и имају валидне путне исправе могу доћу овдје и нико их не може у томе спријечити, па нити бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који није БиХ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Хашки трибунал ослободио Шешеља и да га нико не може спријечити да се креће.

„Ниједан орган БиХ неће издати забрану Шешељу и Република Српска нема потребе да му било шта брани“, додао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је недавно да би подржао иницијативу за забрану уласка Шешеља у БиХ. Хашки трибунал 31. марта изрекао је ослобађајућу пресуду Шешељу.

Архива