Делегација Српске у Вашингтону са представницима Свјетске банке и ММФ-а

17.04.2016 Актуелно

На састанку представника Владе Републике Српске са управном директорком Свјетске банке Сри Мулијани Индравати и потпредсједником Свјетске банке за Европу и централну Азију Сирилом Милером, разговарано је о започетим пројектима и будућој сарадњи са Свјетском банком и реформским мјерама које проводи Влада Српске, с циљем унапређења пословне климе, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Током сусрета са Индраватијевом и Милером разговарано је и о реформи јавне управе, здравственог и жељезничког сектора, те активностима у вези пружања подршке у провођењу иновираног програма подстицаја запошљавању.
Делегација Владе Српске подсјетила је на добру сарадњу са представницима Свјетске банке и подршку коју ова међународна финансијска организација пружа Републици Српској у различитим областима.
Наглашено је да су састанци у Вашингтону са руководством међународних финансијских институција добра прилика да Влада Републике Српске представи свој програм економских реформи, који је планиран Програмом рада Владе и Економском политиком за 2016. годину.
Делегација Владе Републике Српске разговарала је и са званичницима мисије ММФ-а у БиХ о активностима које се спроводе у правцу дефинисања новог стендбај-аранжмана са овом међународном финансијском организацијом, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Представници Владе, на челу са премијерком Српске Жељком Цвијановић, разговарали су са мисијом ММФ-ом у БиХ, коју је предводио шеф мисије Недим Илахи, и о кључним политикама и реформама у Српској и БиХ.
Цвијановићева је истакла да је стратешко опредјељење Владе Републике Српске наставак реформских процеса, с циљем растерећења привреде, стабилизација привредних прилика и привредни раст, те стварање услова за привлачење страних инвестиција, без обзира на многобројне изазове са којима се суочава Република Српска. Она је нагласила да Влада Српске, у складу са својим опредјељењем, располаже неопходним механизмима дефинисаним Економском политиком и Реформском агендом, како би сачувала фискалну и финансијску стабилност Републике Српске. Министар финансија Српске Зоран Тегелтија истакао је да је Република Српска на добром путу да постигне договор о предстојећем Писму намјере, с обзиром на то да је постигнут висок степен сагласности о кључним питањима која су била услов за средњорочни аранжман са ММФ-ом. У низу сусрета у Вашингтону, Цвијановићева и Тегелтија састаће се и са помоћником генералног директора ММФ-а Мин Зуом и директором сектора за Европу Полом Томсеном.

Архива