Цвијановић – Вигемарк: Процес придруживања ЕУ да буде власништво свих

19.04.2016 Актуелно

Цвијановићева је поручила да овај уставни принцип мора у потпуности бити испоштован приликом дефинисања коначних рјешења по свим отвореним питањима која треба да буду ријешена да би апликација БиХ за чланство у ЕУ била оцијењена кредибилном, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Указавши на значај што скоријег објављивања резултата пописа становништва, прије свега као индикатора за планирање економско-социјалног развоја у БиХ, Цвијановићева је изразила незадовољство због покушаја одређених политичких кругова у БиХ да политизују ово питање.

Она је указала да једини могући пут за превазилажење постојећег проблема у вези са идентификацијом резидентног становништва може бити стриктно поштивање одредаба Закона о попису ставновништва, домаћинстава и станова у БиХ.

Цвијановићева је информисала Вигемарка о резултатима учешћа делегације Српске на прољећном засједању Међународног монетарног фонда и Свјетске банке у Вашингтону, посебно у контексту чињенице да ове двије финансијске институције, уз ЕУ, имају више него изражену улогу у обезбјеђењу техничке, те финансијске подршке реализацији Реформске агенде за БиХ, чије спровођење представља један од суштинских критеријума за оцјену успјешности кретања ка ЕУ.

Предсједник Владе Републике Српске се захвалила Вигемарку на сарадњи, истакавши да је и данашње отварање дијела тврђаве Кастел, након окончања реконструктивних радова финансираних из средстава ИПА, један од позитивних примјера присуства, али и конкретне подршке ЕУ Републици Српској.

Архива