Цвијановић: Ускоро разговори са ММФ-ом

04.04.2016 Актуелно

„Један од услова, можда и највећи, односи се на банкарски сектор не само у Републици Српској, него и у Федерацији БиХ, али и када је ријеч о рјешавању статуса Банке Српске. Имали смо различита мишљења о томе, односно о двије могуће верзије трансформације банке и то је нешто о чему ћемо ускоро разговарати“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да су одређене дилеме отклоњене, те да очекује да ће се крајем ове или почетком сљедеће седмице постићи одређени обриси будућег аранжмана.

„Не мислим на аранжман који ће бити закључен, већ аранжман који се односи и на банку и уопште на јачање банкарског сектора“, истакла је Цвијановићева.

Коментаришући критике опозиције да буџет Српске неће издржати више од мјесец дана, премијер Српске је рекла да већ пет година слуша како неће бити плата и пензија, али да Влада своје обавезе извршава.

„Наравно да је дошло до одређених потешкоћа. Прво, јер не постоји дугорочни аранжман, попут овог са ММФ-ом, и то већ пуне двије године, од када је повучена задња транша али, смо, и упркос томе, успјели да одржавамо систем функционалним и да извршавамо обавезе“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је други разлог то што је од почетка ове године Фонд пензијског и инвалидског осигурања прешао на буџет и трезор Републике Српске, што је Влада Српске урадила да би обезбиједила апсолутну стабилност пензија.

Цвијановићева је напоменула да се сада пензије исплаћују у року од десет дана, а не 30 како је било у претходном периоду, што је оцијенила као велики успјех.

„Рачунам да ће ти поремећаји бити отклоњени ускоро, али ту нема никаквих фаталистичких сценарија које слушам упорно од опозиције и одређених медија“, каже Цвијановићева.

Она је рекла да је Влада знала да ће бити одређених поремећаја након што се Фонд ПИО уведе у буџет и да пензионерима приоритет, о чему су говорили и крајем прошле године.

„Надам се да ћемо врло убрзо имати уходан систем са или без ММФ-а. Наравно да би то било пуно лакше уколико имате ММФ као дугорочни вид финансирања буџета, али уколико нема имамо неке друге варијанте које ћемо примјењивати“, каже Цвијановићева.

Она је додала да Република Српска није изолован случај и да и други у окружењу имају сличне проблеме, али да је све то посљедица глобалне кризе претходних година и непостојања развијеног система какав имају западне земље, којима је требало времена да се опораве од кризе.

Упитана да ли ће бити именовања новог руководства Агенције за банкарство и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је то процедура која ће бити спроведена када буде било потребе, али да се сада не ради на томе.

Коментаришући одлуку о задуживању Фонда здравственог осигурања Републике Српске од 43 милиона КМ, премијер Српске је рекла да у томе не види ништа посебно јер је свако планирао у оквиру својих буџета за текућу годину како ће вршити финансирања и каква ћже бити динамика тога.

„Као што ми емитујемо и обвезнице и као што идемо у неку врсту краткорочног или дугорочног задуживања, тако и остали који треба да обезбиједе средства и знају како ће то враћати – на који начин и из којих средстава“, рекла је Цвијановићева.

Архива