Цвијановић: ММФ није тражио ликвидацију Банке Српске (ВИДЕО)

20.04.2016 Актуелно

Предсједница Владе одлучила је да прекине спекулације у вези са условима које поставља ММФ. Нико није разговарао о ликвидацији Банке Српске, категорична је премијерка Жељка Цвијановић.

Додаје – било је говора о начину уређења банкарског сектора у смислу доношења боље легислативе, на чему Влада већ ради.

Једно од питања јесте било, а које је на одређени начин и отворено, јесте судбина Банке Српске. Два су могућа рјешења – оба подржава ММФ, каже премијерка.

„Наравно да ови више воле ликвидацију, јер сматрају да је то бржа и једноставнија процедура и процес. Али, морам да кажем, да су они и раније у разговорима прихватили као варијанту да се иде у трансформацију банке, али се и тада и сада разговарало о модалитетима. Сада смо ближе рјешењу“, изјавила је Цвијановићева за РТРС.

Тврдња предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да ММФ тражи јединствену супервизију банака на нивоу БиХ није тачна, истиче Цвијановићева, а она би значила оснивање Агенције за банкарство БиХ. За тако нешто постоји уставна баријера и то би био пренос надлежности.

„То је можда жеља господина Звиздића, али морам да кажем, да смо ми и раније са ММФ-ом пролазили кроз ту тему. Дакле, то није никакав, апсолутно није експлицитан услов, нити смо се тиме бавили на састанку. То ни на једном састанку у Вашингтону није било тема, нити је постављано као услов“, каже премијерка Српске.

Смањење плата и пензија није била тема разговора са ММФ-ом. Подсјећа, реформском агендом дефинисана је реформа јавног сектора, кроз рационализазцију.

„Али, то не значи да требате све живо поотпуштати или да драстично смањите плате и пензије. То није било тема, а рационализација јавног сектора је једно од опредјељења Владе Српске“, закључила је Цвијановићева.

Једна од новина у разговорима са ММФ-ом јесте Стратегија развоја ИРБ-а коју је Влада представила у Вашингтону. Њено усвајање предвиђено је Економском политиком, а подразумијева другачију улогу ИРБ-а и нова правила пласмана.

У разговору са представницима Свјетске банке, премијерка је нагласила да је пожељно да постоји аранжман са ММФ-ом, али да представници ове банке захтијевају да се донесе Правилник о лијековима на нивоу БиХ.

Архива