Цвијановић: Фонд солидарност апсолутно оправдао своје постојање

15.04.2016 Актуелно

На питање зашто је Уставни суд оспорио Закон о измјенама Закона о посебном доприносу за солидарност Републике Српске, Цвијановићева је у интервјуу Срни истакла да је то питање за надлежне службе у Народној скупштини Републике Српске, јер је „Влада Републике Српске у потпуности испоштовала предвиђену процедуру, међутим, до процедуралног пропуста је дошло искључиво у Народној скупштини, те је из тог разлога овакав епилог и услиједио“.

Премијер Српске је оцијенила да се „довољно осврнути на чињеницу да је само на санацији и реконструкцији водопривредних објеката, уз помоћ Фонда, урађено далеко више него у свим годинама послије рата заједно, као и да су реализовани и нови пројекти у области заштите од поплава, захваљујући комбинацији кредитних и буџетских средстава, те средстава из Фонда солидарности“.

„Да вас подсјетим да је више од 20.500 корисника добило ваучере за санирање штете од поплава, те да је на овај начин становништву Републике Српске стављено на располагање више од 87 милиона КМ. Подједнако је битно да су средства преко ваучера могла бити кориштена само код привредних субјеката из Републике Српске, што је имало позитиван ефекат и на процес опоравка привреде.

Даље, исплаћена су средства у висини од 12 милиона КМ пољопривредницима за штету насталу на биљним културама, сточном фонду и за набавку сјеменског материјала, исплаћено је 17,4 милиона КМ Јавном предузећу ‘Путеви Републике Српске’ на име санације и реконструкције путне инфраструктуре, око 12,3 милиона КМ Јавној установи ‘Воде Српске’ за санацију насипа уз ријеке, реконструкцију водопривредних објеката и санацију клизишта“, навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је привредницима из Добоја, који је претрпио страшну штету, исплаћено шест милиона КМ, а три милиона привредницима из општине Шамац. У сарадњи са Савезом општина и градова, општинама и градовима у Републици Српској исплаћено је пет милиона КМ на име материјалних трошкова који су настали у вези са отклањањем посљедица од поплава.

„Поред тога, у сарадњи са УНДП реализован је пројекат збрињавања жртава клизишта и изградње нових стамбених јединица у вриједности од 1,2 милиона КМ, за завршетак школе у Челинцу издвојено је 630.000 КМ, уз помоћ донације Владе Србије у износу од скоро два милиона КМ саниране су школа и болница у Добоју, те изграђена школа у Шамцу, док су уз помоћ донације Фонда ‘Дијаспора за матицу’ саниране фискултурне сале у основним школама у Новом Граду и Шамцу у вриједности од око 130.000 КМ, извршена је санација Центра за културу у Челинцу у вриједности од 100.000 КМ, изграђен је цјевовод у Зворнику у вриједности од 96.000 КМ, изграђене су монтажне куће у Лопарама“, прецизирала је предсједник Владе Српске.

Она је додала да не треба заборавити и да је исплаћено 170.000 КМ Граду Добоју за суфинансирање Пројекта заштите од поплава и уређење корита ријеке Босне, 200.000 КМ за суфинансирање изградње Центра за социјални рад у Бијељини, гдје је уплаћено и 42.000 КМ за санацију штете у Казнено-поправном заводу.

Сви ови подаци, истакла је Цвијановићева у интервјуу Срни, јасно говоре да је Фонд солидарности и више него оправдао своје постојање.

Коментаришући тренутну финансијску ситуацију у Републици Српској, предсједник Владе Српске изразила је увјерење да ће она ускоро бити стабилизована.

„До одређених поремећаја у динамици исплата дошло је јер смо у буџет преузели исплату пензија и што смо при томе морали измирити краткорочне обавезе Фонда ПИО у износу од око 70 милиона КМ. Мјесечно се из буџета Републике Српске за пензије издваја око 83 милиона КМ и било је за очекивати да ће стављањем пензионера у приоритетну буџетску категорију доћи до одређених поремећаја, али и даље тврдим да је та одлука била веома добра, а проблеми ће брзо бити превазиђени“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је поручила да би поново учинила исто, јер су пензионери најмање заштићена категорија и да је циљ да се додатно повећају пензије.

„Задовољна сам што смо у прве двије године мандата обезбиједили повећање пензија од 11,5 одсто, али ту сигурно нећемо стати. Циљ сета закона за борбу против сиве економије је повећање прихода за фондове ПИО и здравствене заштите, док се истовремено ради на програму мјера за подстицање запошљавања, како би Влада за новозапослене раднике преузела обавезу рефундирања трошкова за доприносе, те тиме директно помогла послодавце“, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је потребно ослободити се филозофије и културе живљења у чијем средишту је очекивање да систем беспрекорно функционише, док га многи покушавају поткрадати и варати, јер је то, једноставно, немогуће.

Осврћући се на изјаве појединих представника Савеза за промјене у вези са исплатом клириншког дуга Руске Федерације према БиХ, предсједник Владе Српске је рекла да „апсолутно осуђује политиканство којем је изложена добра намјера Русије да помогне грађанима Републике Српске и Федерације БиХ исплатом дуга у новцу у ентитетске буџете, те без обзира да ли ће тај новац стићи или ће, из потпуно ирационалних разлога, бити осујећен, Влада Републике Српске ће увијек бити захвална Влади Руске Федерације на овој намјери“.

Архива