Cредином априла истиче рок за усвајање закона о Уставном суду БиХ

05.04.2016 Актуелно

Кошарац је у изјави за Срну подсјетио да су посланички клубови СНСД-а и СДС-а упутили ова два законска приједлога у редовну парламентарну процедуру 17. децембра прошле године и да од тада до данас, како је рекао, није било ни минимума политичке воље, посебно међу бошњачким политичким партијама, да буду усвојени или да се о њиховом садржају озбиљно разговара.

„Напротив, Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ је, без икаквог озбиљног разлога, 15. фебруара ове законске приједлоге на неодређено вријеме послала на изјашњавање Савјету министара БиХ, који се до данас није огласио о томе“, прецизирао је Кошарац.

Он је оцијенио да „бошњачке политичке странке, уз прећутну подршку представника такозваног Савеза за промјене, намјерно одуговлаче са стављањем ових приједлога закона у парламентарну процедуру“.

„Очигледно је да странке из такозваног Савеза за промјене немају ни снаге ни воље да од својих коалиционих партнера из СДА траже да се усвоје ови законски приједлози и да се тако онемогући Уставни суд БиХ да, дјеловањем бошњачких и страних судија и прегласавањем, наноси штету Републици Српској и њеним институцијама. Игнорантско понашање Сарајева према важним захтјевима институција Републике Српске сматрамо недопустивим и неподношљивим“, поручио је Кошарац.

Кошарац подсјећа на чињеницу да су заједничку изјаву у Бањалуци крајем новембра прошле године потписали и Младен Босић, и Младен Иванић, и Огњен Тадић, и Мирко Шаровић и истиче да сви они данас ћуте и толеришу очигледно одбијање Бакира Изетбеговића и СДА да усвоје приједлоге закона о Уставном суду и измјени Кривичног закона БиХ.

„Вријеме је да се представници странака такозваног Савеза за промјене подсјете на то шта су потписали. Пошто је јасно да ће рок од 120 дана за усвајање ових закона, највјероватније, бити пробијен, представници институција Републике Српске и српских политичких странака треба поново да сједну и одреде се према понашању странака са сједиштем у Сарајеву према овом веома важном питању“, сматра Кошарац.

Архива