Буџет Српске ће бити потпуно ликвидан у наредним седмицама

17.04.2016 Актуелно

„Нормално је да имамо одређене тешкоће, али то није пропаст како неки желе да прикажу. Одржали смо ниво пензија и плата, а очуваће се и ликвидност и способност за исплату“, рекао је Додик на трибини „Ријеч предсједника“ која је вечерас одржана у Требињу.

Према његовим ријечима, Република Српска послије катастрофалних поплава 2014. године и штете од двије милијарде КМ поново биљежи раст економије и смањује број незапослених.

Додик је истакао да је Република Српска држава више него што је икада била и да је веома присутна на међународној политичкој сцени, а да се њена снага огледа у јединству и унутрашњој стабилности њених институција.

„На нивоу заједничких институција Републику Српску данас не представљају људи који одражавају њену политику. Њихова политика је више политика плаћања рачуна за изненадни улазак у власт на нивоу БиХ“, истакао је Додик.

Он је навео да у Сарајеву „под утицајем СДС-а и ПДП-а покушавају да органи БиХ буду наметнути као да су значајнији од органа Републике Српске“. „У покушају да остваре политичку добит они чине катастрофалну ствар“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је навео да су Срби у заједничким институцијама у функцији јаке БиХ и слабе Републике Српске, што не може бити прихваћено.

Говорећи о сарадњи са Србијом, Додик је рекао да је она све јача и све боља, те да Република Српска жели јаку Србију. „Немамо ниједан отворен проблем и заједно покушавамо да креирамо пројекте који ће бити на обострану корист“, додао је Додик.

Предсједник Српске је у обраћању Херцеговцима истакао да је од стратешке политичке важности однос са Русијом којој Српска мора бити захвална јер је, између осталог, спријечила усвајање резолуције према којој су Срби учинили геноцид у прошлом рату, чиме је српском народу учинила озбиљну историјску услугу.

„Руси стално помажу тако што у Савјету безбједности УН бране међународно право“, рекао је Додик.

Он је напоменуо и да ће Српска подржавати европске процесе онолико колико то јача њен субјективитет и суверенитет.

„Република Српска не жели ништа дати БиХ. Од 1996. до данас за функционисање органа БиХ платили смо 5,6 милијарди КМ, а од ње ништа нисмо добили. Више смо дали за овакву никакву БиХ него што смо дали за свој развој“, истакао је Додик.

Он је навео и да Срби, као народ, морају политички дјеловати, те да он није предсједник који ће народ увести у насиље, већ има амбиције да га држи у сталној потреби да се бори за свој статус.

„Важно је да будемо јединствени, важно је да власт у Републици Српској има подршку народа јер ће у супротном за све бити лак плијен. У тешким ускловима очували смо идентитет, достојанство и Републику Српску“, закључио је Додик.

Архива