Додик: Подносим оставку ако опозиција окупи 40.000 људи

30.04.2016 Актуелно

Додик истиче да власт неће организовати контрапротест, већ митинг за Републику Српску. Увјерен је да је подршка политици коју води данас највећа у Српској.

Политика руководства такозваног Савеза за промјене нема подршку народа, јер све што раде, раде на штету Републике Српске, истиче Додик. Предсједник Српске додао је и да је намјера најављеног протеста, приказаног као борба за социјална права, прикривање издаје у Сарајеву.

– Ми ћемо окупити оно што је наша подршка и нећемо се такмичити са тима. Увјерени смо да је подршка политици коју водимо данас највећа у РС. Све анкете говоре да се СДС сурвао на 11 одсто подршке. Та партија, која је ушла у парламент са 24 посланика, сада има 18. СДС није издајничка партија, али ово што има од руководства потпуно је издајнички, рекао је Додик.

Да СДС не води праву политику, каже предсједник Додик, препознали су и њихови људи, иначе, каже, не би излазили из клуба посланика. У наредних мјесец дана ће отићи још троје, тврди Додик и додаје да народ то зна. Зато каже власт у РС организује митинг подршке стабилности Српске, а Додик ће, како истиче, лично преузети одговорност за оне који на њега доћу. Да је опозиција само скупина која је залутала у политику, каже Додик, показује и непоштовање договора о референдуму о Дану Републике.

– Рекли смо да ћемо чекати 120 дана за доношење Закона о Уставном суду БиХ, то је истекло, позвао сам их, нису хтјели да дођу јер су увријеђене стрине. Веома је тешко бити власт десет година, али можете мислити како је фрустрирајуће бити десет година опозиција. Они су изгубили све изборе од 2006. Босић је све изгубио у конкуренцији са мном, а неће ме побиједити ни на локалним изборима, истакао је Додик.

Истакао је и да ће покушати још једном сазвати састанак, али да је, од сада, његов приједлог да референдум буде одржан на дан избора. Говорећи о предстојећим изборима, Додик је истакао да све анкете говоре да владајућа коалиција има повјерење народа. СНСД ће, каже Додик, и ове године бити на страни побједника. Кандидат за градоначелника Бањалуке ће ускоро бити изабран у страначким структурама ове странке.

– Сви знају иза кога стоји СНСД. Иза тог кандидата ДНС, СП и неке друге новоформиране партије и значајан број невладиних организација. По анкетама то име носи готово дупло више гласова него Драган Чавић, који сада блебета да га се неко боји. Он је сав у страху за себе, нагласио је Додик.

Коментаришући изјаве опозиције како је буџет Српске пред колапсом, Додик је рекао да је то само лаж која траје, а те ријечи могле су се чути и прије пет година. Буџет је стабилан, а плате и пензије нису, нити ће бити угрожене, тврди предсједник Српске. Говорећи о судбини Банке Српске, Додик је истакао да ће она ићи у реконструкцију, која би требало да кроз пет до десет година обезбједи поврат свих депозита који су затечени. Ипак каже, то је одлука коју доноси Агенција за банкарство, а на коју он не може да утиче.

Архива