Тучић: Звиздић наставља са дезинформисањем јавности

03.03.2016 Актуелно

 

„Прилично је жалосно слушати предсједавајућег Савјета министара када говори о теми механизма координације. Надам се само да неко од његових сарадника води евиденцију шта изјави који дан, јер је озбиљно почео да се упетљава у властите неистине и небулозе“, рекао је Тучић на питање Срне да прокоментарише Звиздићев одговор на питање о успостављању новог механизма координације који је дао делегатима на јучерашњој сједници Дома народа парламента БиХ.

„Потребно је да једну од лопти којима неуспјешно покушава да жонглира спусти на земљу, те да цијели процес у вези са успостављањем механизма координације, заједно са својим колегама из Савјета министара, врати у легалне и легитимне оквире који подразумијевају заједничко дјеловање представника свих нивоа власти у активностима ка успостављању договореног и усаглашеног механизма координације, а не да глуматају некакву имагирану ‘владу БиХ’, коју многи у Сарајеву очигледно прижељкују“, истакао је Тучић.

Он је оцијенио да би предсједавајући Савјета министара требало да зна да је одлука Савјета министара о формирању некакве нове радне групе за израду механизма координације у супротности са закључцима и раније донијетим одлукама истог тог Савјета министара којим предсједава, да не може успостављати нову радну групу, а да не стави ван снаге одлуку којом је формирана она прије ње и која званично још функционише.

„Такође, требало би коначно да му објасне да тијела из механизма координације нису исто што и заједничка тијела БиХ – ЕУ за праћење провођења Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, да су ова тијела, осим оних који су стриктно предвиђена ССП-ом, а не и претходно важећим Привременим споразумом, давно успостављена и да су функционисала све ове године“, рекао је Тучић.

Коначно, Звиздић би као бастион европског пута БиХ у покушају, истиче Тучић, требало да зна да било какве одлуке Савјета министара у овом контексту ни на који начин не обавезују Владу Републике Српске и друге њене институције, па тако и скарадна и фантомска одлука од 26. јануара ове године.

„Стога, умјесто настављања са подметањима и неистинама, уколико се искрено залаже за напредак БиХ на њеном путу ка Европској унији, а не за злоупотребу овог процеса за реализацију неких других циљева, Влада Републике Српске је још увијек на истој, прелијепој адреси – Трг Републике Српске број 1“, поручио је Тучић предсједавајућем Савјета министара БиХ.

Звиздић је јуче изјавио да Савјет министара БиХ „још није добио ниједан званичан приговор на понуђени текст механизма координације“ и нагласио да је „веома расположен да се о свим спорним питањима договора са Владом Републике Српске“.

„Ни данас не видим ниједан разлог за неприхватање механизма координације, иако је његово успостављање, као и тијела за сарадњу са ЕУ обавеза БиХ, која проистиче из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ“, рекао је Звиздић.

Архива