Тегелтија: Квалитетно рјешење за грађане (ВИДЕО)

03.03.2016 Актуелно

Ако грађани одлуче да 100 одсто продуже рок отплате, њихова рата умјесто 430 КМ, износиће 225 КМ, што представља умањење од 48 одсто. На истом износу рате, министар Тегелтија израчунао је да ће социјално угрожене категорије, мјесечно издвајати 161 КМ, дакле 61 одсто мање него сада.

Олакшице ће осјетити и они који су се мање задужили у „швајцарцу“, увјевара ресорни министар. Ево и како. Подигли сте кредит од 30.000 КМ, с роком отплате од 10 година. Банци у овом тренутку дугујете двије трећине износа. Садашња рата је 309 КМ, а по новом обрачуну биће мања за 25 одсто и износиће 233 КМ.

– Уз дупло дужи рок рата иде на 150 или 51 одсто мање, за социјалне категорије иде на 107 марака или 65 одсто мање – каже министар.

Оваквим рјешењем незадовољни су у Удружењу грађана Швајцарац и имају другачију рачуницу. Предсједник тог удружења Кемал Дураковић каже да је „на 100.000 КМ исплаћена за десет година само камата, па с отписом остаје 70.000, уз предложену каматну стопу од 5,9 одсто за пет година враћамо 106.000 КМ“.

Постигнути договор бацио је у други план Закон о конверзији кредита с валутном клаузулом у швајцарским францима који на крају расправе није добио подршку посланика. Опозиција је изнијела бројне критике. Не улазећи у суштину договореног, тврдили су да је предсједник Српске изашао из оквира својих надлежности.

У децембру прошле године ЕБРД је постао власник 21 одсто акција Хипо банке. Опозиција пита зашто Српска није слиједила примјер земаља у региону.

Влада већ три мјесеца у преговорима с новим власницима тражи рјешење – одговара ресорни министар.
– Нисмо могли тада да се договоримо, јер је Хипо понудио да сви бенефити за грађане буду на терет Републике Српске – рекао је Тегелтија. Српска нуди најбоље рјешење у региону, додаје министар. Истог мишљења и Клуб посланика СНСД.

Не буде ли Хипо банка испунила свој дио договора до 30. јуна, сличан закон о конверзији кредита у „швајцарцу“, биће упућен у парламентарну процедуру.

 

Архива