Српска захвална Русији

19.03.2016 Актуелно

„Добијали смо очекивану подршку Руске Федерације и у УН и на другим мјестима, гдје су се Руси појављивали у мултилатералним акцијама међународне заједнице која је одлучивала о нама“, рекао је Додик на трибини „Ријеч предсједника“ у Роћевићу код Зворника.

Он је подсјетио да су Руси у Савјету безбједности УН зауставили декларацију коју је упутила Велика Британија у вези са Сребреницом.

„Да је декларација усвојена, то би значило да је једино за Србе донесена осуђујућа декларација УН за почињени наводни геноцид, што није урађено ни за Хитлерову Њемачку“, рекао је Додик, додајући да су Британци тиме хтјели да ставе омчу око врата за цијеле генерације Срба и њихове нерођене дјеце.

Према Додиковим ријечима, Српска треба да буде захвална Русији што настоји да заштити њене виталне националне интересе и што никада није била против Дејтонског мировног споразума.

Додик је рекао да Република Српска гради добре односе са Израелом, као и неким другим државама ЕУ.

„Што се тиче кретања Републике Српске у оквиру БиХ према ЕУ, то не би требало да буде спорно, али мој и задатак Владе Републике Српске је да на том путу не изгубимо наше препознатљиве елементе, а то је државност и национална обиљежја. Не желимо да будемо скрајнути из одлучивања о европском путу“, истакао је Додик.

Он је навео да Република Српска гради добре односе и са Америком и да није против њених интереса, али да не може да се сагласи са њеним интересима који јачају БиХ на терет Срба и Републике Српске.

„То им јавно кажемо. Тражимо да будемо уважени и не желимо да будемо у процесу једног пропалог концепта јаке и унитарне БиХ који се заговара“, истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска има добре доносе са Србијом, који се огледају у сарадњи и реализацији низа пројеката. „Србија је наша матица и подржавамо сваки њен напредак“, рекао је Додик, додајући да јака Србија значи стабилна Република Српска.

Додик је поручио да Српска жели да буде дио рјешења, а не подаништва, јер српски народ жели да живи у слободи.

Одлучно стати у одбрану Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска има снаге да се одбрани од напада који су појачани посљедњх годину дана и истакао да ће и предстојећа пресуда Хашког трибунала Радовану Караџићу додатно усложнити ситуацију због чега се и ту мора одлучно стати у одбрану Српске.Наводећи да ће Караџић највјероватније бити осуђен, Додик је на трибини „Ријеч предсједника“ у Роћевићу код Зворника указао да Бошњаци већ спремају акције да би „ударили“ на Републику Српску, јер је први предсједник, како кажу, био „такав и такав“.

Додик сматра да ће пресуда Радовану Караџићу бити освета српском народу, зато што се суди вођи који се борио за слободу српског народа, за коју је платило 29.000 Срба, гинући за слободу.

„Караџић је први предсједник Републике Српске и лидер који је артикулисао и поставио српске националне и политичке интересе у БиХ на ниво оних које је народ очекивао“, рекао је Додик и нагласио да је Караџић стао на чело покрета и истрајао на пројекту слободе за српски народ и Републику Српску.

Он је истакао да се Караџићу суди у Хагу, док се командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић, који је убијао, креће слободно и брани са слободе, што се не може прихватити као правда. Додик каже да му је жао због свега што је прошао Караџић.

Када је ријеч о институцијама на нивоу БиХ, Додик напомиње да је промјена конфигурације у заједничким институцијама довела до тога да се покушава успоставити правило да органи БиХ буду надређени органима Републике Српске.

„То неки од наших не разумију или желе да то тако буде“, рекао је Додик.

Он је нагласио да без обзира на ту конфигурацију Српска има довољно снаге да издржи овај период.

Додик је рекао да је задовољан што је Република Српска успјела да одржи стабилност у времену глобалне кризе, која је захватила све земље.

Према његовим ријечима, Република Српска није ушла у спиралу пада и задржала је развој на одговарајућем економском нивоу.

Предсједник Републике Српске изразио је незадовољство када је ријеч о издвајањима за заједничке институције БиХ.

„Република Српска је од Дејтона до данас платила БиХ 5,6 милијарди КМ за функционисање институција на нивоу БиХ, што је више него сав дуг који Република Српска има за пензије, стару девизну штедњу и међународне кредите“, навео је Додик, напомињући да је све то дато за функционисање БиХ од које Република Српска није добила ништа.

Он је указао да би за тај новац који је дат БиХ за ништа Република Српска имала сасвим другу конфигурацију економске структуре.

„На нивоу БиХ има 23.000 запослених који примају плату, а одлуке се доносе веома тешко, а и када се донесу проблематичне су за Републику Српску“, навео је Додик. /крај/мсг/вј/фото,фоно/

Концепт Српске није против других

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Роћевићу код Зворника да је Република Српска стабилна, њене институције функционишу и да воља и жеља коју народ исказује за постојање Републике Српске никада нису били упитни, а да су у овом тренутку додатно повећани.
Додик је на трибини „Ријеч предсједника“ нагласио да садашње руководство Републике Српске осмишљава јаке политике које могу да допринесу додатној стабилности.

„Ми смо посвећени држави. Да не буде проблема, сматрамо да је Република Српска држава. Сматрамо да су Срби увијек били у неслободи када нису имали државу, те да је синоним за слободу – држава“, рекао је Додик и нагласио да су Срби у БиХ „посвећени изградњи Републике Српске као државе“.

Према његовим ријечима, концепт Републике Српске није против других, односно он гласи слобода за све, а српски народ никада није освајао слободу због неслободе других.

„Ми смо се увије борили за слободу коју смо даривали и другима и ту слободу с њима дијелили“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да је Републике Српска одраз управо те огромен тежње за слободом српског народа на овим просторима.

„На развалинама бивше Југославије схавтили смо да је то била и наша заблуда, да је српски народ унио идеју југословенства и сва своја страдања током Првог и Другог свјетског рата и све своје наде и очекивања“, рекао је Додик и додао да ту Југославију нису жељели они којима је дата слобода да организују своје државе, односно раније своје републике и да нам у оскудним политичким тренуцима окрену леђа и увуку нас у рат.

Он је нагласио да је управо српски народ био највећи страдалник ратних дешавања у бившој Југославији.

„Југославију су Срби до краја брнили, сматрајући да је добар оквир за све. Срби су посљедњи схватили да треба да граде своју државност, а резултат таквог схавтања је, наравно, постојање двије државе – Република Српска и Србија“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Ррепублика Српска ушла у Дејтонски мировни споразум са територијом и свим обиљежјима државе и да српски народ није ништа мање очакивао од тога да има своју државу.

„Дејтонски споразум ставио нам је предзнак ентитет. Али ми смо у себи носили идеју државе и никада од тога нисмо одустали и нећемо, не да бисмо кршили Дејтонски споразум, јер према свим стандардима како се одређују државе – Република Српска има све те елементе“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су све досадашње власти Републике Српске чиниле огроман напор како су знали и умјели да дају допринос стабилности Републике Српске.

„Примаран циљ руководства Републике Српске је јача и стабилнија Република Српска. Желим да кажем да смо одлучно стали на концепт прекида јачања БиХ од 2006. године и успроставили политиклу јачања Републике Српске.

Архива