Србија је показала да је за промјене, други нису

26.03.2016 Актуелно

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије, након церемоније предаје нових возила и чамца Жандармерији Србије, истакао да Вучићеве изјаве не би требало ником да сметају и да „ваљда нико нема ништа против љубави на овим просторима“.

„Ако Србија и Влада Србије до сада није показала своју оријентацију ка стабилизацији у региону, онда, не знам ко јесте. Нисмо видјели то код других. Видимо само жељу да се осуди српски народ и Републике Српска, па и Србија“, додао је Додик.

Он је истакао да због тога Српска поштује став Владе Србије и оно што је рекао премијер Вучић, а што гради сасвим нови однос према злочину у региону и не прави разлике између злочина.

„Дакле, направите нам ситуацију у којој ће злочинац бити окривљен и неће бити проблема ни у БиХ, ни у Српској, ни у Србији. Овакво селективно осуђивање не може никоме да одговара“, рекао је Додик.

Говорећи о процесу помирења, Додик је рекао да до њега засигурно није стало критичарима из Сарајева, прије свега, /лидеру СДА/ Бакиру Изетбеговићу.

„Сигурно није Бакиру Изетбеговићу, код њих постоји једна потпуна мржња према свему што је српско, посебно према Републици Српској и само наивни вјерују када они говоре о неким легализмима, Дејтонима и споразумима“, додао је предсједник Додик.

Он је истакао да је намјера Сарајева да сваки тренутак искористи да, ако не могу да укину Републику Српску, онда да ослабе њену снагу.

„Тако је ово искориштено. Изетбеговић не говори у име БиХ, већ у име бошњачког народа, оног дијела бошњачког народа који он представља“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, Изетбеговић је апсолутно изгубио кредибилитет за политику која је била политика сарадње.

„Што се тиче БиХ, његова политика је политика што горе ситуације у Републици Српској. Ми то препознајемо и боримо се против тога“, поручио је Додик.

Говорећи о Хашком трибуналу, Додик је рекао да он није испунио своју сврху, није обезбиједио помирење.

„Од почетка је наметнут стереотип да он суди српским политичким и војним командантима за нешто што је назвао командна одговорност, изузимајући друге. Наравно да тако не доприноси помирењу и потреби помирења“, нагласио је Додик.

Он је поновио да је пресуда Караџићу још више подијелила БиХ и да се то могло видјети у протекла два дана у медијима и међу људима.

„БиХ са том пресудом ништа није добила“, категоричан је предсједник Српске.

Он је констатовао да Хашки трибунал губи свој легитимитет доношењем одлука на тај начин, јер је чињеница да командант такозване Армије БиХ који је наређивао и починио злочин, данас слободан шета Сарајевом.

„Одлука Хашког трибунала није само цинична, него је и жалосна. У сваком случају, Хашки трибунал је дио тог стереотипа који се већ дуго година провлачи и за људе из Српске то није мјесто правде, већ неправде“, истакао је Додик.

На питање да ли би поново, да је знао за исход пресуде, присуствовао отварању студентског дома која носи назив Радован Караџић, Додик је рекао да би то опет урадио, ма шта ко о томе мислио.

„Ако дио Улице Маршала Тита у Сарајеву сада носи име Алије Изетбеговћа и ако је тако назван централни Трг у Сарајеву, а Бошњаци се припремају да и нови аеродром у Бихаћу назову по Алији Изетбеговићу, коме онда смета што је дом назван по Караџићу. То је била одлука студената“, рекао је предсједник Српске Додик.

Архива