Шпирић: Мијења се демографска структура БиХ

10.03.2016 Актуелно

„Они ће женити Бошњакиње из БиХ што је, такође, њихово право, а ја само говорим о лаганој измјени демографске слике БиХ и за 10 година наша дјеца неће имати прилику да преговарају са онима који су рођени у БиХ него са онима који су дошли у БиХ са не тако свијетлим намјерама ни према Српској ни према БиХ“, рекао је Шпирић на јавној трибини у приједорској Мјесној заједници Чиркин Поље.

Он је истакао да у данашњем времену великих нестабилности глобална економија снажно посрће и да се она неминовно одражава на националне економије широм Европе и свијета, па самим тим и Републике Српске и БиХ.

„Данас је предсједник Међународног монетарног фонда Кристин Лагард рекла да се једва назире опоравак јапанске економије, да се готово не назире опоравак америчке и да се не може говорити о опоравку европске економије. То је амбијент у којем Влада Републике Српске остаје на ногама и исплаћује пензије, плате и инвалиднине на вријеме“, рекао је Шпирић

Он је истакао да изазови за регион долазе из Европе. „Они који нам поручују да је то наш једини пут, плаше се да Велика Британија не напусти ЕУ, а да и Чешка најављује ту могућност. Право питање је зашто ми идемо тамо, у шта они који су већ тамо сумњају“, поручио је Шпирић.

Према његовим ријечима, СНСД треба да његује и развија европске стандарде.

„Није битно када ћемо и да ли ћемо постати чланови ЕУ, већ је битно да сваки дан уређујемо Републику Српску и развијамо стандарде примјерене стандардима чланица Уније“, рекао је Шпирић, додајући да унутрашње нестабилности долазе из БиХ која је, на жалост, недовршен пројекат.

Шпирић је данас као члан делегацији СНСД-а, коју су предводили предсједник странке Милорад Додик и потпредсједник Жељка Цвијановић, присуствовао у Приједору састанку са представницима градског и општинских одбора СНСД-а Изборне јединице један, а потом и трибини под називом „Ријеч предсједника“.

Архива