СНСД-у одговара Босић на челу СДС-а због његове неспособности

16.03.2016 Актуелно

„Можда бисмо имали проблем када би дошао неко конзистентан, паметан и ко би, искључиво политички гледано, рехабилитовао изворне вриједности СДС-а“, оцијенио је Додик.

У том случају, каже он, СДС би можда могао да буде конкуренција СНСД-у, али те конкуренције не види нити је има у Босићу.

Лидер СНСД-а је истакао да нико не може да каже да је СДС издајничка политичка партија, јер тамо постоји много добрих људи оданих идеји српског националног питања, али се групи која сада представља СДС може приписати потпуна издајничка улога.

„Ријеч је о подаништву којим сигурно нису задовољни ни чланови СДС-а. Судбина те партије зависи од тога у којој мјери и када ће се они разрачунати са носиоцима те погубне издајничке политике“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је опозиција, на неки начин, својим манипулативним издајничким понашањем доста освијестили људе у Републици Српској.

„То им, наравно, није био примарни циљ, али десило се. Многи чланови СДС-а су ми рекли да се не слажу са оним што раде Младен Босић, Огњен Тадић и други и да у том погледу тек сада разумију наша ранија упозорења да то не треба дозволити и да је опасно за Републику Српск“, истакао је Додик.

Додик, који је предсједник Републике Српске, оцијенио је да унутарсрпско јединство мора да постане начин живота у Српској и да Срби морају да буду јединствени, без обзира на то које политичке опције иду у Сарајево.

„Треба разумијети начин на који се тамо дјелује. Тамо нико не иде да би био аутономна политичка фигура него као представник националних политичких интереса људи из Републике Српске. Зато Српска бира члана Предсједништва БиХ, посланике, ко ће ући у састав Савјета министара. Неки су се сада заиграли, али у тим односима можда је то и добро да људи виде опасности и издајничко понашање опозиције. Да није било оваквог понашања неких људи не бисмо видјели опасности, које сада видимо и то је веома добро јер сте онда спремни да се браните“, навео је Додик.

Он је рекао да су представници Српске у институцијама БиХ „извођачи радова бошњачке политичке структуре“, изразивши увјерење да је то све више јасно људима из Српске.

Додик је нагласио да, без обзира на то, треба инсистирати на комуникацији.

„Спреман сам на то да сједнемо и разговарамо, да видимо, ако је могуће, да нешто поправимо. Ако не, пустићемо их да иживе ове своје мандате који ће сигурно довести до њихове политичке смрти“, нагласио је Додик.

На питање да прокоментарише чињеницу да СДС и његови партнери никада не говоре о криминалу и корупцији у Федерацији БиХ и другим нивоима, Додик је рекао да „све што су помињали, промашили су“.

„Гдје су сада приче о криминалним радњама о којима су говорили. Била је то само обична галама и ништа друго. Сада су нервозни јер нису успјели, а нису успјели јер нису имали елемената. У овој причи кључно је питање – злоупотреба институција на нивоу БиХ. Оне нису направљене да буду доминантно мјесто у власти, него мјесто координације. Када се мало заиграте, мислите да се пред вама читав свијет клања и да можете да учините све. Не можете, поготово ако немате чињенице“, рекао је Додик.

Он је упитао како је могуће да се све што је опозиција у Српској говорила задњих година свело на неку причу о кредиту која је утихнула када им се предочила документација.

„Замислите људе који покушавају да вам напакују причу о једној банци, а када им предочите податке које никада нису тражили, а требали су, одмах утихну. Сада нико не прича о томе. Причали су о наводном криминалу у вези са изградњом ауто-пута, зградом Владе, све што смо радили, криминализовали су. Имали смо процесе и истраге и све се свело на један кредит за који нису успјели ништа да докажу. Шта је сљедеће?“, упитао је Додик.

Он је навео да је прича о Бобар банци злоупотреба околности настала након смрти власника Гаврила Бобара. „Људи су изгубили повјерење и повукли своје депозите. Шта се тамо радило и како се радило, нека истраже ако хоће. Зашто је то било потребно дизати на неки ниво? Да ли се

Архива