Састанак владајуће коалиције: Заједнички кандидати до краја мјесеца (ВИДЕО)

17.03.2016 Актуелно

У фокусу састанка – безбједносна ситуација у Републици Српској и БиХ и коалициона сарадња.
Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, након састанка саопштили су да ће имати заједничке кандидате на предстојећим локалним изборима.

У наредних 30 дана, како су саопштили, биће завршени коалициони договори око имена кандидата за начелнике и градоначелнике.

Осим припрема за локалне изборе окосница разговора била су и питања тероризма и мигрантске кризе. Лидери су сагласни да се референдум о Дану Републике мора што прије провести, а да о питању рада Суда треба постићи консензус.

Састанак владајуће коалиције: Заједнички кандидати до краја мјесеца (ВИДЕО)

ДОДИК: ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА БЕСПРИЈЕКОРНО ФУНКЦИОНИШЕ

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да владајућа коалиција у Републици Српској беспријекорно функционише и најавио да ће сви елементи коалиционог договора пред локалне изборе бити завршени у року од 30 дана, а да ће до краја мјесеца дати имена заједничких кандидата за начелнике општина и градоначелнике.

„За питање тероризма Република Српска тражи појачан ниво сарадње у оквиру БиХ и у том погледу треба дати адекватан одговор и поруку становништву у вези са нашим намјерама да се одлучно супротставимо питањима тероризма“, рекао је Додик.

Он је навео да је данас усаглашено да Српска нема капацитета да прима и смјешта мигранте, а да то нема ни БиХ. Најавио је измјену Кривичног закона Српске у дијелу којим би се прописала одговорност за пренос надлежности Републике Српске на било који ниво власти.

„Референдум о Дану Републике о којем политичке партије у Српској имају сагласности треба бити одржан што прије, а за други референдум о којем нема сагласности, треба наставити тражити консензус“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку владајуће коалиције дата је потпуна подршка механизму координације који је усвојила НСРС, а одбачена одлука Савјета министара БиХ као незаконита и неуставна и као политичка подвала.

„Подржали смо потребу објављивања резултата пописа уз поштовање Закона о попису БиХ“, нагласио је Додик и додао да ће се показати да је било много злоупотреба са бошњачке стране.

Он је оцијенио да су у питањима економије потребни нови модели, а мора се без оклијевања утврдити и одговорност људи у јавним предузећима.

„Свјесни смо да је неликвидност отежавајућа околност и усагласићемо нове мјере консолидације економског сектора“, најавио је Додик.

 

Архива