Проблем запошљавања дјеце погинулих бораца рјешавати системски

09.03.2016 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да је Влада Српске одређеним средствима пружала подршку у запошљавању и самозапошљавању ове популације.

„Уколико било ко има приједлоге за које сматра да су бољи и ефикаснији у односу на програме који су постојали, отворени смо за разговор, али то није ствар списка жеља, него морамо бити рационални у оквиру средстава које имамо“, рекла је Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Она је истакла да је Влада Српске добила различите приједлоге рјешавања овог питања од организација које су проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.

„Како да очекујемо да Влада изађе у сусрет свима и донесе баш оно рјешење са којим ће бити сви задовољни? Треба усмјерити додатну пажњу када је ријеч о демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима, дјеци погинулих бораца“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је за вријеме њеног мандата, односно у протекле три године, запослено око 800 дјеце погинулих бораца, а у првих годину и по дана више од 500 дјеце.

Цвијановићева је додала да је за вријеме њеног мандата донесена и одлука да приоритет у запошљавању имају дјеца погинулих бораца, на шта су реаговали представници других категорија сматрајући да сви требају имати једнака права у запошљавању.

Она је поручила да се проблеми штрајкача из бањалучког парка „Младен Стојановић“ требају рјешавати на другачији начин, а не штрајком, што су им поручили и они који представљају ту популацију.

„Жао ми је што је то тако, али то није начин да се ријеши проблем, поготово што има низ контроверзних ствари које се везују за то и мислим да та пажња не треба да буде каналисана на тај начин“, закључила је Цвијановићева.

Архива