Пресуда Караџићу не може да доведе у питање Српску

25.03.2016 Актуелно

„То није ништа ново. Многи су хтјели да Републике Српске нема, али кад је већ постојала да је временом некако докину. Тако да користе сваку прилику како би подсјетили на неке лоше разлоге за постојање Републике Српске“, рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да је постојање Републике Српске питање права која су већ обезбијеђена и да Српској могу да „дођу главе“ само њени политичари и њени људи.

„Увијек када смо били окупљени око одбране виталних државних и националних интереса, имали смо прилику да се одупремо, без обзира на то колики то притисци били“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска памти далеко теже тренутке, те да ово није разлог нити повод да се због пресуда појединцу, како год се он звао, стави знак упитности за Републику Српску.

„Дакле, апсолутно је немогуће кроз ово гледати било какву колективну одговорност, а поготово не одговорност за државу Републику Српску“, истакао је Додик.

Говорећи о НАТО бомбардовању Србије, Додик је рекао да је то било тешко вријеме и тежак дан и за Републику Српску, чији је тада био премијер.

Подсјетио је да је већ пар мјесеци прије бомбардовања била донијета нека одлука о интервенцији против Србије и од тога се одустало, али је агресија почела у прољеће.

Додик је рекао да се тих дана разговарало на који начин ће то међународна заједница урадити и да је чак и он једном позван у Брисел, у сједиште НАТО, гдје су му предочили све опасности које има бомбардовање за Србију и да су они одлучни да то учине.

„Једино уколико се доведе специјални представник, тада Гонзалес, на Косово, да би они могли да одустану, то је била зима. Тада је дошао у Београд британски министар иностраних послова Кук и разговарао је са руководством Србије и дошло је до неколико мјесеци одлагања бомбардовања. Али, НАТО, наравно, није имао намјеру да одустане од тога“, рекао је Додик.

У сваком случају, каже он, то је био тежак и болан период и за српски народ у Републици Српској.

„Било је много изазова, покушаја да се узнемири народ и покушаја да се оружани сукоби пренесу и на просторе Републике Српске“, рекао је Додик.

Додик је навео да је Слободану Милошевићу пренио поруку из сједишта НАТО у Бриселу.

„Бар ја имам неко задовољство, ако то ишта значи, да Србија није ушла у зиму у тај ратни сукоб, односно агресију НАТО која је дошла касније на прољеће.
Не кажем да су посљедице мање, али чини ми се да је, ипак, зима која је долазила пријетила да вишеструко угрози становништво Србије и Републике Српске“, навео је он.

Додик је рекао да су му у сједишту НАТО тада предочени многи циљеви и да су они најављивали, прије свега, рушење мостова по Србији.

„Ја сам тада у разговору са људима из НАТО рекао да, уколико се сруши иједан мост на Дрини, ја ћу поднијети оставку и Република Српска ће тог тренутка ући у хаос. Ниједан мост на Дрини у то вријеме није срушен“, рекао је Додик.

Архива