Пресуда Караџићу донесена под снажним притиском разних међународних лобија

24.03.2016 Актуелно

„За многе случајеве у Хашком трибуналу познато је да нису засновани увијек на чињеницама, него да су значајно били мотивисани и политичким мотивима, као и унапријед скројеним и оптужницама и пресудама“, рекао је Додик, истакавши да и већина народа у Српској то схвата на тај начин.

Предсједник Српске је истакао да у прилог томе говори и чињеница да је готово цјелокупно политичко и војно руководство Срба процесуирано, а да је изостала одговорност других, попут Насера Орића, који се данас „слободно шетају по Сарајеву и са слободе наводно нешто бране, а у међувремену уништавају свједоке и пријетњом мијењају њихове исказе“.

„Тако је исто и са Атифом Дудаковићем кога смо могли видјети како наређује да се побије све што је српско, а ниједан суд, па ни Хашки трибунал, није нашао разлога да га за то процесуира“, подсјетио је Додик и нагласио да све то показује да је наводна хашка правда селективна и политички мотивисана.

Додик је напоменуо да је Хашки трибунал претенциозно био најављен као мјесто правде које треба да доведе до помирења, а сад се на сваком кораку види да у БиХ никада није било мање помирења и више неправде.

„Инсталисање правосудних институција било гдје и било на ком нивоу у функцији политичких обрачуна свакако не доприноси стабилизацији и јачању повјерења“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, ако је неко желио правду за жртве, онда се поставља питање шта је са правдом и за жртве у српском народу, које су огромне, не само у Српској, него и у Србији и на многим другим мјестима.

Он је упозорио и на чињеницу да се у погледу хашких пресуда са неких страна покушава „навалити одређени терет“ и на саму Српску, али је поручио да то неће бити остварено, без обзира на било какве утицаје, те да Српска наставља да живи и ради, да се креће својим путем и ка стабилизацији прилика укупно.

„Морам да захвалим и премијеру Србије Александру Вучићу, који је данас јасно поручио да политика очувања Републике Српске не може да буде зависна од било каквих пресуда“, рекао је Додик.

Додик је додао да Српска треба да буде захвална Србији и њеном премијеру за овако јасан став, који је изрекао на помену жртвама убијеним у НАТО бомбардовању Србије, током којег је погинуо и знатан број дјеце.

„Остало је видљиво и да је – случајно или не – за изрицање пресуде /Караџићу/ изабран дан када је почело бомбардовање Србије. У том погледу људи у Српској имају свој осјећај, и ја га осјећам и знам“, истакао је Додик.

Архива