Мајкић: СНСД ће подржати измјене закона по хитном поступку

17.03.2016 Актуелно

„Сва три радио-телевизијска оператера у БиХ једва преживљавају и нешто се мора урадити по том питању, јер смо већ закаснили. Пет мјесеци је већ под упитником наплата РТВ таксе“, изјавила је Мајкићева у паузи парламентарне сједнице.

Предложеном измјеном важећи систем наплате РТВ таксе путем телеком оператера у БиХ био би настављен до 30. јуна да би се омогућило несметано финансирање и функционисање три јавна РТВ сервиса у БиХ.

Мајкићева је најавила да ће тражити да буде усвојен закључак да Одбор јавног РТВ система до 30. априла достави нови модел наплате, јер ако то учине до 30. јуна до када је предложено продужења досадашњег начина наплате онда ће то они урадити тада и тек тада ће почети и парламентарна процедура која ће остати до септембра.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да је ова тачка дневног реда уврштена на јучерашњој сједници проширеног колегијума Представничког дома мимо редовне процедуре и на начин да су то подржали само чланови колегијума из бошњачког народа, а из српског и хрватског народа нису.

„Одбор јавног РТВ система БиХ већ годинама обмањује Парламентарну скупштину БиХ и нуди рјешења која нису прошла никакву процедуру стручних тијела ни Парламентарне скупштине ни Савјета министара БиХ, него се то вјешто протура по хитном поступку како не би било могућности да се уђе у меритум онога што предлажу“, сматра Ловриновић.

Он је најавио да ће предложити распуштање Одбора јавног РТВ система, јер је сва своја овлаштења и обавезе пребацио на Парламентарну скупштину БиХ која једино по важећем закону има обавезу да доноси одлуку о висини РТВ претплате.

„Рјешење је или доношење новог закона који се у једном дијелу уопште не спроводи или темељитих измјена и допуна закона које ће регулисати начин наплате РТВ претплате. Ова данашња тачка дневног реда ништа неће ријешити, само ће продужити агонију и запетљаће будућа рјешења“, истакао је Ловриновић. /крај/не/бе/да

Архива