Иницијатива за обиљежавање егзодуса Срба из Сарајева

13.03.2016 Актуелно

Предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је Срни да ће иницијатива да обиљежавање дана из фебруара и марта 1996. године, уђе у календар најзначајнијих датума бити покренута како би се ти дани у Источном Сарајеву достојно обиљежавали и служили као подсјетник настанка за будуће генерације и потомке Републике Српске.

Он је навео да Градски одбор СНСД-а Источно Сарајево поздравља организацију манифестације „20 година од егзодуса Срба из Сарајева“ у организацији удружења грађана „Пријатељи Илијаша“, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Ћосић је истакао да је обиљежавање овог догађаја из историје српског народа још једном показало и подсјетило све грађане Републике Српске на тежину жртве и храброст српског народа из Сарајева који је у непосредним постдејтонским данима, исцрпљен одбраном својих огњишта, донио најтежу одлуку да се расели у различите крајеве Републике Српске и свијета и тиме се својевољно одрекне своје родне груде.

„Истовремено, не можемо да схватимо и желимо да истакнемо разочарење чињеницом да градске власти Источног Сарајева ни ове, а ни претходних година нису показале интерес да званично, у организацији једне институције, обиљеже овај догађај, и на тај начин покажу бригу о тешком насљеђу и значају Срба из Сарајева који су створили Источно Сарајево, створивши га као свој нови град који ће градити и развијати“, нагласио је Ћосић.

Он је навео да „несхватање чињенице да постдејтонски излазак Срба из Сарајева, и живих и мртвих нажалост, представља коријен стварања Источног Сарајева, још једном показује да је градска власт у Источном Сарајеву атрофирала и изгубила компас који треба да покаже правац развоја“ тог града. /крај/аб

Архива