Додик: У БиХ праве исту грешку као Срби у СФРЈ

18.03.2016 Актуелно

„Наш концепт не може да буде јака БиХ, без обзира шта странци мисле. Ми смо усмјерени ка томе да се у тој њиховој перцепцији сруши јака БиХ, јер она значи слабу или никакву Републику Српску“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је нагласио да се не може на тај начин градити БиХ и то, прије свега, морају да схвате Бошњаци, уколико хоће БиХ.

„Они праве исту политичко-стратешку грешку као што су направили Срби у бившој Југославији. Срби су сматрали да Југославија њима природно припада јер су били расути по свим републикама као конститутиван народ, па су сматрали да су неупитни. Срби су се понашали славодобитно у бившој Југославији и исто то се сада дешава са Бошњацима, што је велика грешка“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да то што не прати идеје о јакој БиХ смета и странцима који не одустају од концепта јачања БиХ.

„Овдје је остао један број набијеђених међународних оперативаца који су дошли са концептом јачања БиХ и од тога не одустају. Као и свуда у животу, увијек је питање издржљивости. Ми немамо разлога да прихватимо њихове пропале идеје из прошлости. Све што су учинили на плану да се БиХ додатно централизује било је погрешно“, констатовао је Додик.

Према његовим ријечима, једина ствар коју је требало да учине, а нису, јесте да примијене Дејтонски споразум, а не да га руше.

„Они су одмах кренули да руше Дејтонски споразум и да дограђују БиХ по својој некој идеји у коју смо се ми морали уклопити, а онај ко се није уклопио онда је био декадентан или лош момак. У том контексту ја сам задовољан позицијом лошег момка. Ја нисам посвећен њиховим идејама“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да су странци у БиХ преузели и значајан обим медија, преко којих пласирају неке своје идеје и обрачунавају се са људима.

„Они су направили и правосуђе да се обрачунавају са онима који неће њихове идеје, већ мисле својом главом. Њихова идеја је погубна и не одражава стварност, не уважава наш интерес, а када се супротставите свему томе онда наравно да имате проблем“, рекао је Додик.

Он је додао да су му често говорили да би сарађивали са њим само да хоће да се посвети више БиХ, али да његова уставна улога као предсједника Српске није да се посвећује БиХ, већ Републици Српској.

„Не вјерујем у концепт БиХ. То њих љути и онда кажу нећемо да разговарамо са Додиком. Баш ме брига. Нећу ни ја са њима да разговарам. Мени је лакше живјети када не разговарам са онима који носе идеју о снажној и јакој БиХ“, истакао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да је због тога често трпио притиске, некада директне, некада индиректне, који се реализују чак и злоупотребом система, закупом одређених медија који не престају да у свакој прилици сатанизују Милорада Додика и власт у Републици Српској, за шта примају накнаде.

„То све знамо, наравно, и не нервира нас. Ми се против тога морамо борити. Што се тиче неког директног притиска, то више није могуће“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

Предсједник Српске је истакао да је проблем странаца то што су постали актери унутрашње политичке борбе.

„И данас ћете видјети препотентност појединих амбасадора који сматрају да они треба да одлучују, а ми да слушамо. Нажалост, има много политичара мог ранга који прихватају такву улогу. Ја је не прихватам“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио и да је у БиХ много неслоге и подијељености, те да се на томе, као ни на сили, не може градити и направити ништа.

„Давно је народ рекао – слога кућу гради, а неслога разграђује… Не можете градити љубав према нечему, а да са те стране стално добијате репресију свих видова. То значи не само физичку репресију, већ и менталну, која долази из Сарајева“, напоменуо је Додик.

Он је нагласио да у том погледу политичко Сарајево за Србе представља синоним зла и опасности.

„Када кажемо да не волимо Сарајево, а да волимо Српску – ту је сва политичка истина која, уколико је могуће, треба да се концентрише или акумулира у овом народу коме је доста прошлости везане за Сарајево, доста му је и садашњости, па чак и будућности везане за тај град, јер све што имамо тамо је постављено декадентном акцијом“, истакао је Додик.

Подсјетивши да је прошле седмице обиљежено 20 година од егзодуса сарајевских Срба, Додик је упитао да ли се неко уопште пита зашто је изашло скоро 150.000 Срба из Сарајева, зашто су људи отишли и напустили све.

„Да није случајно из хира!? Оставили су у том Сарајеву милијарде материјалних добара. Је ли се нешто промијенило у менталитету Бошњака у вези са тим? Није. Тај менталитет освете од сарајевског политичког круга и даље живи, и у том погледу је веома важно да знамо гдје се налазимо и гдје живимо“, рекао је предсједник Српске.

Говорећи о питању референдума и тврдњама опозиционара да је актуелна власт у Српској „истрошила причу о референдуму“, Додик је рекао да се референдум не може потрошити, нити истрошити, те да то могу да говоре само они који не размишљају стратешки.

„Референдум је средство против кога не може нико ништа да употријеби јер је цивилизацијска категорија. Инсистирање на референдуму не може бити потрошена идеја. Она може бити потрошена идеја само ако је не држите“, рекао је Додик и подсјетио да 2006. године, када је дошао на власт, у Српској нико није смио да помене ни слово „Р“ од референдума, а данас Српска има закон о референдуму, који је у међувремену донесен, иако је био нападан са свих страна.

Додик је додао да је за сваки референдум потребна сагласност свих политичких фактора у друштву, али да власт у Српској, када је ријеч о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, ту сагласност за сада није добила од опозиције.

„Моја и њихова перцепција по том питању је битно различита. Наша одлука о том референдуму није нестала и она само чека на ове из опозиције да се ‘посрбе’ и да коначно почну да раде у интересу Републике Српске, а у интересу Српске је да се овакво правосуђе на нивоу БиХ укине јер оно не води ничему, осим ка земљи страха, земљи која би се додатно централизовала и која би била земља неслободе. Зато је то важно за све нас који овдје живимо“, истиче Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да је опозиција због „скучене свијести и лоших карактера“ питање референдума „окренула на неку индивидуалну позицију“.

„Да је неко имао шта да крије – он би правио дилове са тим и таквим из Суда и Тужилаштва БиХ, а не би био у конфронтацији са њима као што сам ја. У сваком случају, ја, за разлику од њих, цијеним да је интерес српског народа и Српске да ово декадентно правосуђе на нивоу БиХ буде промијењено или реформисано, али да се јасно угради оно што јесте наш интерес“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу Срни.

Архива