Додик: Српска отворена за разговор о механизму координације

07.03.2016 Актуелно

Додик је истакао да је Република Српска изузетно заинтересована за постизање споразума међу свим факторима у БиХ о механизму координације који би уважавао уставну структуру БиХ и надлежности које по Уставу имају Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт и кантони.

Пројекти

Осим о проблему некоординисаног механизма координације који је усвојио Савјет министара, на састанку је разговарано и о пројектима које реализује Амбасада Швајцарске у БиХ, те о питању правосуђа у БиХ у свјетлу структуралног дијалога који се води, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.
Додик и Маурер сагласили су се да је правна сигурност један од основних предуслова за стране инвестиције и да је област правосуђа од изузетног значаја, како за становнике БиХ, тако и за инвеститоре, од којих је Швајцарска један од 10 најважнијих.

Европске интеграције

Предсједник Српске је нагласио да структурални дијалог не даје квалитетне одговоре на низ питања која оптерећују правосуђе у БиХ, које је у овом облику производ страног интервенционизма у БиХ и као такво извор бројних проблема у БиХ.
„Република Српска је посвећена европским интеграцијама, али никада по цијену властите аутономије и достигнутих права“, истакао је предсједник Српске.
Додик је подсјетио швајцарског амбасадора да је Република Српска прва у БиХ имала одговоре на кључна питања у процесу европских интеграција, као што су питање провођења одлуке у предмету „Сејдић и Финци“ и успостављање механизма координације. Он је истакао да су рјешења која је понудила Република Српска била прихваћена у Бриселу, али су морала чекати договор у Федерацији БиХ.

Архива