Додик: Српска – дио међународне коалиције у борби против тероризма

16.03.2016 Актуелно

„Ми смо дио антитерористичке коалиције. Република Српска и њене безбједносне структуре учествују у борби против те велике опасности за све. Веома смо посвећени том питању. Недавни одлазак министра унутрашњих послова Драгана Лукача у Лондон био је посвећен тим питањима и то је, на неки начин, одавање признања за улогу и значај који МУП и Српска имају у тој борби“, рекао је Додик.

Он је истакао да је веома захвалан свима у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске који раде на том питању, координирају и сарађују.

Предсједник Српске сматра да би било погрешно закључивати да су сви муслимани учесници у тој врсти пошасти, али да их је значајан број припадника „Исламске државе“.

„То је оно што морамо имати као безбједносну информацију да на вријеме организујемо наше потенцијале за, не дај Боже, било какав терористички чин. Ми смо показали прошле године у Зворнику да имамо способност за брзо реаговање и то је био доказ наше одлучности да се томе супроставимо“, рекао је Додик.

На питање да прокоментарише информације да тероризам у БиХ има подршку сарајевске политичке елите, Додик је одговорио да не би ни било толико присуство разних радикалних припадника у БиХ да није било политичког амбијента.

„Али оно што можемо да видимо, јесте јавно декларисање значајног броја људи против таквог понашања“, навео је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да без широке и одлучне међународне коалиције нема борбе против тероризма, те да је радикализам, који је произишао из интервенција које су учињене да би наводно донијеле демократију, донио управо тероризам, што се види широм свијета, поготово на Блиском истоку.

„Волио бих да се нигдје не деси било какав терористички чин јер је он ужасан са становишта, не само тренутних посљедица, него и порука које се шаљу. Позивам све људе у БиХ да сарађујемо по том питању“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива