Додик: Република Српска трајна категорија коју пресуда не може довести у питање

26.03.2016 Актуелно

Рекао је то у интервјуу за „Глас Српске“ предсједник Републике Српске Милорад Додик.

* ГЛАС: Како гледате на првостепену пресуду првом предсједнику РС Радовану Караџићу по којој је осуђен на 40 година затвора?

ДОДИК: То је тек првостепена пресуда и она је дио низа пресуда које смо раније гледали у Хашком трибуналу. Тај суд је имао амбицију да буде мјесто помирења, а у суштини се није показао као дио објективне правде и мјесто за помирење. Ова пресуда, у том погледу, у себи садржи много упитника који стоје иза објашњења датих у самој пресуди. Немогуће је да оптужите човјека за Сарајево у условима када је 150.000 Срба истјерано из Сарајева и да за то нико никада није одговарао. Сва суштина је у томе да припадници војних и политичких структура других народа у БиХ, који су чинили злочине над Србима, вршили прогон и депортацију и изгон из Сарајева и многих других мјеста гдје су Срби живјели није одговарао. Одговорност је резервисана само за Србе и говори о томе да Хашки трибунал не може бити мјесто правде.

* ГЛАС: Да ли је пресуда Караџићу више правна или политичка одлука Хашког трибунала?

ДОДИК: Јасно је да већина људи код нас то више доживљава као политичку одлуку, а не као одлуку која је заснована на праву.

* ГЛАС: Какву другостепену одлуку суда у предмету „Караџић“ очекујете и може ли се догодити преокрет, као у неким ранијим случајевима, прије свега, када је ријеч о оптуженима за злочине над Србима?

ДОДИК: У односу Хашког трибунала, који је имао до сада, многе ствари су предвидиве. Мислим да ће сада бити јасно шта је мотивисало судско вијеће да на овакав начин пресуди и изрекне казну Радовану Караџићу.

* ГЛАС: Може ли пресуда имати посљедице по РС или је у овом случају ријеч о индивидуалној кривици?

ДОДИК: Сви су рекли, а захвалан сам и премијеру Србије Александру Вучићу, који је то јасно казао, да ово не може имати никакве импликације по Српску. Треба подсјетити на то да без обзира на све ствари, које су се раније дешавале и без обзира на то о коме се ради, кривица може бити само индивидуална, а никако колективно нотирана. То је увијек истицано и било који колективитет или државни ентитет пресуда за индивидуалну одговорност не може довести у питање. Српска је неспорна чињеница и трајна категорија и пресуда појединцу не може је довести у питање.

* ГЛАС: Колико је за РС важан дио пресуде да није било геноцида у седам општина мимо Сребренице?

ДОДИК: Многи су призивали да се деси осуда за геноцид, јер им је то диктирано из неких центара у Сарајеву. Важно је што је судско вијеће утврдило да није било геноцида у тим општинама. Када се осврнемо уназад, апсолутно је јасно да кривица постоји на свим странама и да кривци треба да одговарају, али оно што се дешава је чињеница да се суди само политичком и војном руководству РС. Алија Изетбеговић је призивао угрожавање мира тврдећи да је спреман да жртвује мир за независну БиХ. Нити је он био процесуиран, нити било ко од његових сарадника. То само говори о томе да овдје заиста нису исти аршини.

Притисци

* ГЛАС: Да ли очекујете да ће порасти међународни притисци на РС послије пресуде Радовану Караџићу?

ДОДИК: Они никада нису ни престајали, само мање-више мијењају интензитет кроз периоде. РС је, без обзира на то што је тужна, данас још више окупљена око себе у одбрану онога што она заиста јесте.

Архива