Додик: Наш циљ – Република Српска и слобода

20.03.2016 Актуелно

Он је изразио задовољство чињеницом да Источно Сарајево израста у модеран град, што је доказ упорног настојања власти у Републици Српској да српски народ на овим просторима остане и опстане.

Према његовим ријечима, за ту, али и друге слободарске идеје велику захвалност заслужују све српске патриоте, а посебно први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

„Радован Караџић је свој лични комодитет дао за идеал слободе, за идеју Републике Српске“, истакао је Додик.

Додик је навео да је некадашња паралела између слободе и државе сада паралела између државе и опстанка, те да је бивша Југославија била историјски промашена идеја српског народа, а да би српски народ био популационо најјачи да није дао огромне жртве током Првог и Другог свјетског рата.

Он истиче да је обиљежавање 9. јануара – Дана Републике Српске праведна и једина исправна одлука српског народа и његовог руководства.

„Република Српска је држава од самог почетка, од Дејтона до данас јер све вријеме има и територију и становништво и функционалну власт“, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум био је отварање подређеног политичког процеса, уз интервенцију међународне заједнице с циљем слабљења Републике Српске.

Предсједник Републике Српске поручио је да „међусрпске свађе и размирице нису и неће зауставити развој Републике Српске“.

„Снажно смо се одупрли свим покушајима елиминације Републике Српске из федералног Сарајева. Британски премијер Дејвид Камерон може рећи да је Велика Британија побиједила ЕУ, а ми не смијемо рећи да смо побиједили БиХ, као нефункционалну. Ми не волимо Сарајево, у политичком смислу, ми волимо Републику Српску. Кажем то зато јер је и Камерон рекао да не воли Брисел, али да воли Велику Британију“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске осврнуо се и на питање Оружаних снага БиХ, истичући да су оне прескупе за БиХ, и питање је у којој мјери су уопште потребне, па је, можда, боље да се размишља о демилитаризацији.

Додик је указао и на проблем прегломазне и неефикасне администрације у заједничким институцијама БиХ, наводећи да у њима ради 23.000 људи колико и у цијелој бившој Југославији.

ЕУ концепт, истиче он, су срушили имиграти и избјегице, ЕУ без покрића емитује 60 милијарди евра мјесечно, и ником ништа.

„Савјет министара БиХ нема право да намеће рјешења Републици Српској, посебан проблем је механизам координације гдје Република Српска има 73 одсто надлежности, а БиХ тек 12 одсто. Зато наши људи који сједе у Сарајеву гријеше, јер Савјет министара БиХ нема надлежност да Српској прописује правила понашња и доноси одлуке без њене сагласности“, категоричан је предсједник Републике Српске.

Додик поручује да „сви заједно морамо чувати Републику Српску, јер неће бити добро ако сами себи будемо опасност“.

Он је напоменуо да су млади гарант будућности Републике Српске и да треба вјеровати у њихов патриотизам.

„Русија је доказала своје пријатељство према Републици Српској, а то је видљиво и на сједницама Генералне скупштине УН. Не можемо да будемо дио НАТО-а, јер су они бацали бомбе са осиромашеним уранијумом на нас и на браћу у Србији. Они се нису борили против наших војника, него су нас генетички уништавали“, рекао је Додик и упозорио да је „Турска главни промотер уласка БиХ у НАТО“.

Говорећи о референдуму, Додик је истакао да референдум о 9. јануару није споран, а кад у Српској буде постигнут консензус онда ће се ићи и на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је поновио да је тероризам у БиХ озбиљна опасност, као и да је постојање параџемата у БиХ апсолутно недопустиво, при чему је упозорио да у БиХ има око 3.400, организавних у 12 ћелија.

Говорећи о томе што Арапи купују земљиште по рубним подручјима Републике Српске, посебно на граници са Сарајевом, Додик је навео да је то намјерно усмјерено од Бошњака, али и напоменуо да продају приватног земљиша нико не може да спријечи.

Предсједник Српске рекао је да ће одлука о изградњи нове болнице у Источном Сарајеву донесена, те да би камен-темељац за изградњу новог објекта требало да буде постављен у јуну, а завршено у што краћем року. Он је додао да би нова болница требало да буде изграђена из средстава Владе и кредитним задужењима.

Додик је обећао да ће из буџета предсједника Републике Српске издвојити 100.000 КМ за реконструкцију Основне школе Пале.

Архива