Додик: Наћи ново повољно рјешење за све

03.03.2016 Актуелно

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик о рјешавању овог проблема разговарао је с руководством Хипо банке и Европском банком за обнову и развој, која је један од власника Хипо банке.

На том састанку је договорен приједлог рјешења овог проблема, који мучи више од три хиљаде грађана Српске. Наиме, понуђено је да Хипо банка изврши конверзију остатка дуга по тренутном курсу, што би аутоматски значило отпис 30 одсто дуга, те могућност продужетка времена отплате за дупло. За 25 одсто социјалних случајева остатак дуга би био смањен за 50 одсто. Овај приједлог, каже предсједник Додик, Српску неће коштати ни марку, док би СДС-ов приједлог закона био штетан по Републику Српску, због контратужби и односа са ЕРБД.

За предложени закон, Додик је навео да је конципиран тако да уруши финансијску стабилност Републике Српске, а намјера СДС, како каже, била је калкулантска и у њој је видљива улога Бакира изетбеговића и Младена Босића. Српска би, наводи, вјероватно била тужена од стране Хипо банке и морала исти износ да им надокнади. Умјесто тога склопљен је договор по којем би, чини се, и вук требао бити сит и овце на броју.

Предсједник Српске каже да би конверзија по садашњем курсу, аутоматски значила отпис 30 одсто дуга. Постоји и могућност продужења, те отпис 50 одсто за најугроженије.

Уколико Хипо банка не буде поштовала договор, закон се враћа у процедуру, навео је Додок. На састанак, који је иначе наставак синоћењег, Хипо банка је дошла с појачањем. Представници ЕРБД навели су да би усвајањем закона, Српска вјероватно урушила свој финансијски систем. Предсједник Српске навео је да више вјероватно не би било могуће добити кредит од те банке која је овдје до сада пласирала око милијарду КМ.

Директор Хипо банке Горан Бабић навео је да још није прецизирано да ли ће пристанак клијената на конверзију аутоматски значити останак, без могућности тужбе суду.

Конвертовање остатка дуга значило би да би неко ко дугује 50.000 КМ требало да врати 35.000 КМ, односно рата од 430 КМ била би смањена за око стотину марака.

Архива