Додик: Изетбеговић не може у име БиХ да покреће ревизију поступка против Србије

28.03.2016 Актуелно

Додик истиче да Изетбеговић није БиХ и да не може у име БиХ било шта покретати или урадити.

„Нема тога који би се у име Републике Српске и Срба прикључио његовом захтјеву да се обнови тужба против Србије у Међународном суду правде у Хагу“, рекао је Додик.

Наводећи да би обнављање било какве тужбе у име БиХ значило сагласност и Републике Српске, односно српског члана Предсједништва БиХ, Додик је истакао да је у потпуности увјерен да те сагласности неће бити од Младена Иванића или било кога.

Додик је оцијенио да је очигледно да је правовремено реаговање и став Владе Српске у вези са пресудом Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу довољно иритирала Изетбеговића, који мора да зна да ту своју љутњу може само да задржи за себе и да не може да говори у име БиХ.

„Ово је покушај и доказ да они желе сукоб не само са Србима у Републици Српској, него сада и са Србима у цјелини. Такав Бакир Изетбеговић не може да буде фактор стабилности и мира“, рекао је Додик.

Он је навео да Изетбеговић својим заблудама и сновима покушава да узмемири регионалну стабилност, додајући да се политика коју води премијер Србије Александар Вучић показује као политика стабилности и мира у региону.

„Изетбеговић је лоша појава за Србе у цјелини. Он не доноси ништа добро на плану помирења. Он говори у име оног радикалног дијела муслимана који су у БиХ стално за неке сукобе“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да нема елемената за обнављање тужбе и да то показује и пресуда Караџића на коју се позива Изетбеговић.

„Обнова тужбе не долази у обзир. То није на дневном реду. Ако треба шта тужити и обновити, онда треба обновити тужбу против оних који су пуцали на свој народ на Маркалама и починили једну такву сцену масакра који је послужио касније да се сатанизују Срби и да се уведу санкције Србији“, рекао је Додик.

Он је истакао да о томе најбоље говори изузето мишљење судије Хашког суда. „Мада је било много и оних других који су раније као војници у име међународних снага истицали сумње о том самом догађају“, рекао је Додик.

Међутим, каже Додик, требала је пропаганда која је довела до жртава на Маркалама које су убиле муслиманске снаге, те до жртава на тузланској капији, страдалим од гранате која није испаљена са српских положаја.

Додик сматра да за тај злочин, подвалу и превару неко мора да одговора, а не да се сада скреће прича о могућој поновној тужби БиХ против Србије на основу првостепене хашке пресуде Караџићу.

„БиХ више никада неће успјети наћи снаге, односно процедуралих потеза који би могли довести до тужбе против Србије“, поручио је Додик.

Изетбеговић је најавио да ће, ако буде нових елемената, а на основу првостепене хашке пресуде Караџићу, БиХ покренути ревизију поступка по тужби против Србије, додајући да се пресуда пажљиво анализира.

Архива