Додик и Вучић спустили вијенце са Варваринског моста

24.03.2016 Актуелно

Централна државна комеморативна церемонија поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије почела је код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту, а по једну ружу спустили су у Велику Мораву и чланови породица десет страдалих Варваринаца.

Комеморација је почела тачно у подне када су се огласила црквена звона и служен помен настрадалима, а потом је интонирана химна Србије и огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

Скупу су присуствовали и предсједник парламента Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Комеморацији су присуствовали преживјели, породице жртава, представници Војске, свештенства Српске православне цркве, дипломатског кора и велики број грађана Расинског округа.

На празник посвећен Светој Тројици бомбардери из њемачких јединица НАТО-а 30. маја 1999. године пројектилима су срушили мост преко Западне Мораве и тада убили десет, а тешко ранили 17 људи.

Сања Миленковић је најмлађа варваринска жртва, која је била један од најталентованијих младих математичара на свијету, а имала је само 15 година.

Још нема одговора на питање зашто је локални мост у Варварину постао легитимна мета за НАТО у недјељу, на велики вјерски празник Свете тројице и пијачни дан, када је у 13.00 часова са четири пројектила бомбардован мост на Великој Морави.

Многи људи су настрадали у другом налету бомбардера, када су потрчали да помогну повријеђенима.

У Србији се данас комеморативним скуповима и полагањем вијенаца обиљежава 17 година од агресије НАТО-а на СР Југославију, а вијенце на споменицима војним и цивилним жртвама положили су представници државних институција, Војске, локалних власти, удружења и грађани.

Архива