Додик: Бошњаци би пописивали док не добију за њих одговарајући попис

07.03.2016 Актуелно

„Бошњаци би стално пописивали, док се не деси попис који њима одговара“, рекао је Додик новинарима у Градишци, коментаришући информацију да статистичке институције у БиХ неће бити у могућности да објаве резултате пописа у законом предвиђеном року, уколико се најкасније до 15. марта не усвоји кључни документ.

Додик је истакао да је за попис потрошено много новца, да се тражи објављивање резултата и да је Република Српска за уважавање свих стандарда који су везани за попис и евиденције.

Предсједник Српске је подсјетио да се дешава иста ствар као и 90-те године када је одржан попис, који није могао да буде објављен као званичан зато што су Бошњаци и тада хтјели да их има више.

„Њихов основни циљ је да навуку наводно нешто преко 50 /одсто/ у БиХ“, рекао је Додик.

Додик је истакао да за Републику Српску и Србе то уопште није релевантан податак за било какве политичке процесе.

„Може да их буде колико хоће, није то проблем, али поставља се питање шта би са оним периодом силне погибије и нестанака, који сада показује да у БиХ, по тим њиховим статистикама, расте број Бошњака. Нешто овдје није уреду, или тај број или број из рата“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, познато је да су Бошњаци лагали да их је 300.000 побијено и страдало, сада се види да то није тако и да је тај број драматично мањи.

„Наравно, треба да се изрази жаљење за сваким човјеком који је погинуо у рату, али говорим овдје о политичком аспекту пописа, који је очигледно више политичка него статистичка категорија“, рекао је Додик.

Ове године биће завршено још 40 километара ауто-пута

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да ће ове године бити завршено још 40 километара ауто-пута, те да ће крајем маја бити отворен дио ауто-пута од Прњавора до Добоја и дио од Лакташа до Друговића. „Иза нас је остало 50 километара ауто-пута Градишка – Бањалука, који показује способност ове генерације политичара да направи први ауто-пут у Српској, што представља цивилизацијско питање“, рекао је Додик на јавној трибини „Ријеч предсједника“ у Горњим Подградцима, код Градишке.

Он је нагласио да је његов задатак да обезбиједи да се након изградње пута Градишка-Подградци изгради и пут од Горњих Поградаца до Мраковице, као и да обезбиједи шест милиона КМ за системе за наводњавање у воћарству, подстицаје за отварање радних мјеста у Дрвној индустрији „Поградци“ и у цијелој Српској, али и да гарантује мир и стабилност у Републици Српској.

Он је рекао да људи у Подградцима хоће свој пут као и људи у Требињу, те да је одговорност власти у Српској да то обезбиједи, без обзира на оспоравања свега што је до сада урађено на плану изградње ауто-путева и путева у Српској.

Додик је напоменуо да је власт у Српској учествовала у изградњи Термоелектране у Станарима, која је прва изграђена термоелектрана на простору бивше Југославије након 48 година.

Он је подсјетио да су, такође, у посљедњих осам година, плате просвјетним радницима и полицији повећана за 100 одсто и да су плате у Српској у просјеку веће од плата у Србији од 130 до 180 евра.

Додик је рекао да се читав свијет суочава са економским изазовима и да је задатак власти да се одржи достигнути ниво развоја.

Он је навео да је веома тешко обезбиједити мир и стабилност у „немогуће тешким условима по Републику Српску, која је била предмет атака многих“.

„Били смо свјесни 2006. године, ако изгубимо полицију, да више ништа не можемо да тражимо у Републици Српској. Притискали су нас да радимо на јакој БиХ, али смо знали да то значи слабљење Републике Српске и на то нисмо пристајали“, подсјетио је Додик.

Он је истакао да је „Европа пукла пред изазовом мигрантске кризе“, напомињући да Република Српска, у случају да мигранти крену преко њене територија, а Хрватска затвори границу, неће дозволити да избјеглице са Блиског истока остану на територији Српске.

„Ми не можемо да правимо кампове, јер су нас такви кампови и промјене мјеста пребивалишта коштали и немамо снаге да се тим више носимо и једини смо који то јасно говоримо“, истакао је Додик.

Архива