Цвијановић: Јачање Српске – циљ грађана и институција

19.03.2016 Актуелно

„Република Српска је оно најважније што имамо и морамо његовати наше институције. Управо то и радимо предано посљедњих 10 година, оспособљавамо институције Српске да би биле у стању да изврше све обавезе према грађанима“, нагласила је Цвијановићева током уводног обраћања на јавној трибини „Ријеч предсједника“ у Роћевићу код Зворника.

Она је истакла да се при томе води рачуна и о буџету, и о грађанима, и о свим потребама, а паралелно се води безброј политичких битака за очување Републике Српске.

Према њеним ријечима, отежавајући моменат представља чињеница да први пут у историји Српске Влада нема адекватну комуникацију са представницима Републике Српске у институцијама БиХ и многа важна питања која су можда и пресудна за Српску остала су изван било какве сарадње.

Цвијановићева је указала да не препознаје ни велики ниво политичке воље на нивоу БиХ када је ријеч о борби против тероризма.

„Нажалост, таква је ова земља. Морамо сами да се оспособљавамо колико је могуће. Упркос томе, успјели смо да ријешимо многе ствари“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је, упркос великим изазовима, задржана стабилност Српске и њених инсититуција, што и јесте најважнији задатак.

„Финансијска ситуација је слична као у земљама у окружењу. Још живимо са посљедицама економске кризе и трудимо се да извршавамо обавезе онолико колико је могуће, а јесте могуће, упркос неким кашњењима, одређеним проблемима“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је велики подухват пребацивање пензија на трезор, чиме се гарантује стабилност и редовност исплате, те навела да је за борачке категорије Влада прошле године у буџету издвојила 241 милион КМ, а ове године 245 милиона КМ.

Цвијановићева је истакла да сигурност за будућа времена дају нове инвестиције које су реализоване, међу којима је нова фабрика у Мркоњић Граду у коју је страни инвеститор уложио 41 милион КМ и гдје већ ради више од 100 људи, а сва производња биће за извоз.

Она је навела да је Влада интервенишући у привреду сачувала многа радна мјеста.

„Веома смо поносни на зворничку регију због мјера које смо предузели и гдје смо интервенцијом према Фабрици глинице ‘Бирач’ сачували 1.000 радних мјеста плус оних 600 везаних за живот фабрике, што даје могућност за будућност овог краја. Поносна сам и на то што смо сачували радна мјеста у неким другим субјектима, као што је Фабрика дувана Бањалука, гдје смо, такође, интервенисали“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела и да се на универзитетима у Српској студенти школују по најнижим цијенама – три до 11 пута мање у односу на Федерацију БиХ и земље окружења.

Предсједник Владе Српске нагласила је да најважније да се комуницира са грађанима.

„Наша Република заслужује да о њој причамо и да објашњавамо све што је важно за њен статус. Времена су тешка и нико нема право да умањује оно са чиме се данас суочавамо и на политичком и на економском плану, нико нема право да обмањује било кога. Управо је ово начин да покажемо гдје се налазимо и гдје се крећемо“, рекла је Цвијановићева.

Архива