Цвијановић: Иванић признао штету за Републику Српску

01.03.2016 Актуелно

Влада РС одбацила је половином фебруара одлуку о систему координације процеса европских интеграција у БиХ. Одлуку је 26. јануара усвојио Савјет министара БиХ, а у Влади РС су истакли да је то учињено без њиховог знања на тајној сједници и да је јавност о томе обавијештена тек након 15 дана.

Иванић је казао да ће допуном одлуке, односно условом да је при гласању обавезан глас ентитета, бити разријешени сви приговори.

– Да не би било проблема, с обзиром на то да је тамо речено да се одлуке доносе гласовима свих присутних, што значи и гласовима ентитета, покушаћу да инсистирам наредних дана да то буде допуњено – рекао је Иванић и додао да даље сматра да механизам координације нема ниједног елемента који би био штетан за РС.

Коментаришући Иванићеву изјаву да ће предложити допуну механизма координације којом би било прецизирано да предвиђени консензус присутних приликом одлучивања у тијелима система координације увијек подразумијева обавезну сагласност РС и ФБиХ, премијер РС Жељка Цвијановић је рекла је да је „похвално што се члан Предсједништва БиХ из РС бар на тренутак пробудио из зимског сна по овом питању“.

– Међутим, оваквим приједлогом се не рјешава апсолутно ништа, јер су рјешења из одлуке из 2013. године у толикој мјери измијењена на штету РС да једна реченица о којој говори Иванић представља најобичнију вулгаризацију питања механизма координације и његовог значаја како за даље кретање БиХ на њеном европском путу, тако и за очување позиције и надлежности институција РС у овом процесу – рекла је Цвијановићева за „Глас Српске“.

Она је нагласила и да су се у проблему у вези са механизмом координације и нашли јер су људи из РС у Савјету министара, пратећи искључиво импулс својих сарајевских партнера, гласали за оваква рјешења, умјесто да су се консултовали са институцијама РС.

– Сада нам се исти ти људи покушавају представити као некакви заштитници интереса и позиције РС, што је у најмању руку лицемјерно. Ваљда је Иванић коначно дошао до документа који је Влада РС упутила институцијама БиХ, а у којем су садржани бројни коментари и сугестије на срамна рјешења која су подржали његови политички саборци у Савјету министара. Ако јесте, могао је видјети да су негативне импликације одлуке Савјета министара, коју су подржале његове колеге, далекосежније од онога колико може добацити једна његова несувисла реченица – изјавила је Цвијановић.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је јуче послије разговора са Иванићем у Приједору да му је указао да усвојени механизам координације није у сагласности са оним који је усвојила Народна скупштина РС и да неспоразуми треба да буду отклоњени што прије.

Влада РС је закључила да се одлуком Савјета министара, умјесто договореног техничког и терминолошког прилагођавања одлуке о систему координације из 2013. године чињеници да је на снагу ступио Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, врше суштинске измјене у договореној структури система координације, тијелима која су њим обухваћена, њиховом саставу, начину именовања њихових чланова и у вези са предсједавањем.

Човић

Да су примједбе и сугестије из РС на механизам координације коректне и прихватљиве прошле седмице је потврдио предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, који је казао да нема препрека да оне буду увршћене у овај документ.

Човић је оцијенио да је некоме био циљ да направи проблем у вези са механизмом координације наводећи да је Савјет министара БиХ усвојио пречишћени, али очигледно не и усаглашени текст механизма координације.

Архива