Цвијановић- Хан: Установљени рокови за рјешавање кључних питања

21.03.2016 Актуелно

„Комесар је рекао који су то прихватљиви рокови ЕУ које би БиХ требало да испуни. ЕУ је заинтересована и да види да је постигнут аранжман са ММФ-ом да би након тога и Европска комисија могла да приступи одређеним аранжманима те врсте и да се на тај начин помогне БиХ“, рекала је Цвијановићева новинарима након састанка.

Она је додала да је било ријечи о и заједничким стратегијама које би требало да буду израђене, а то су у суштини секторске политике и стратегије које би требало дефинисати као основу за добијање средстава из ИПА два програма.

„Свако од нас, ентитетски министри и предсједавајући Савјета министара БиХ је појединачно реферисао о томе која су то достигнућа. У име Владе Републике Српске рекла сам да смо, када је ријеч о реформској агенди, у динимици која је била и предвиђена, да су све ствари упућене према парламенту и сада зависи од парламентарне динамике када ће шта бити усвојено од предложених закона“, истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о попису, додала је Цвијановићева, Република Српска има свој став и жели да попис буде објављен у складу са законом и свим прихватљивим принципима.

„То је постало питање нумеричког пребројавања етничких група, како они кажу, односно конститутивних народа. Попис треба да представља једну солидну основу или темељ за дефинисање економско-социјалних мјера и свих стратешких планирања у будућем периоду“, навела је премијер Српске.

О питању механизма координације Цвијановићева је рекла да Влада има другачији став у односу на ниво БиХ. Ипак је речено, додала је она, да је механизам координације ствар коју треба искључиво дефинисати у оквиру домаћих институција.

„Њих као Европљане уопште не интересује како ће тај модел изгледати, они хоће да он буде функционалан. Рекла сам да је наша разлика ту значајна, ми не видимо баш велику логику повезивања тијела која проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању са интерним механизмом координације, као што је то Савјет министара БиХ урадио у својој одлуци из јануара ове године и да ми имамо прецизне ставове које ћемо наставити да износимо док не дођемо до прихватљивог рјешења“, истакла је она.

Када је ријеч о заједничким стратегијама, Цвијановићева је Хану пренијела да Влада разумије важност ових стратегија, али да исто тако жели да има јасно прецизиране процедуре и кроз механизам координације и кроз формулу како се израђују такве стратегије да би сви, па и министри који су за то везани, били на неки начин заштићени.

„То није мјесто за ‘препуцавање’, али је испало тако. Разумијем да је важно имати тако нешто за привлачење средстава, али је немогуће да се игнорише улога ентитета, јер су они кључни у реализацији свих тих стратегија“, поручила је она.

Наводећи примјере, Цвијановића је рекла да ако се прави стратегија у области пољопривреде – зна се гдје је надлежност. За питање пољопривреде надлежност је у Републици Српској, на нивоу БиХ то је Министарство спољне трговине и економских односа које је координирајућа тачка, али није надлежно за пољопривреду.

„Дакле, ако говоримо о другим областима, на примјер екологији, опет је надлежност у Републици Српској и није проблем да се направи координирајућа тачка, али је проблем да се развласти и учини невидљивом Република Српска, која је саставни дио једне такве стратегије“, навела је она.

Према њеним ријечима, није проблем да се у области транспорта направи стратегија, гдје се највише одмакло, али мора да се препозна шта су то приоритети Републике Српске када је у питању транспортна политика.

„Нећу да ми доживимо да наши приоритети буду збрчкани у неку заједничку причу и да се на крају не види оно што је јасно. Ми смо некада давно говорили са људима из ЕУ и немам ништа против тога да се јасно виде ентитети са својим приоритетима, а да се кроз неку формулацију заједничког закључка и претходно увода дефинише оно што треба да чини ту стратегију оквирном за БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да не зна зашто се у овој земљи губи по пет, шест година за питања која би реално могла да се рјешавају пет, шест мјесеци.

„Не постоји ниједно питање које је супер лако, али постаје већ дегутантно да ја на састанцима годинама причам о механизму координације, о попису, секторским стратегијама…“, истакла је премијер Српске.

Када је у питању реформска агенда, она је подсјетила да је она прошле године договорена и да ту постоји највише помака. „Али, ни реформску агенду не можете да реализујете ако нисте ријешили све ове ‘побочне’ ствари. Оне нису побочне зато што су неважне, него зато што су ту да дају подршку реформској агенди“, појаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је, заједно са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и федералним премијером Фадилом Новалићем присуствовала у Сарајеву састанку са комесаром ЕУ Ханом.

Архива